• 14

Fenomen viđen samo kod komšija: Sve kuće su naizgled iste, ali ovaj mali detalj otkriva ko je bogat

U hrvatskom narodu kruži priča o tome da su meštani vekovima nadmudrivali jedni druge, gradeći komplikovane dimnjake

  • 14
Kamene kuće s maštovitim dimnjacima, naselje Lastovo, Hrvatska

Foto: Pixabay

Kamene kuće s maštovitim dimnjacima prepoznatljivo su obeležje naselja Lastovo, koje je izgrađeno na istoimenom ostrvu u Hrvatskoj (Dubrovačko-neretvanska županija).

Na ovom dalmatinskom ostrvu teško je naći dva jednaka dimnjaka, koji potiču još iz 17. i 18. veka. Ali, niko ne može pouzdano da kaže zašto postoji toliko različitih, piše punkufer.

U hrvatskom narodu kruži priča o tome da su meštani vekovima nadmudrivali jedni druge, gradeći komplikovane dimnjake (tzv. fumare, kako ih zovu lokalci), kako bi bili lepši od komšijinih.

Navodno je njihova uloga bila da pokažu bogatstvo vlasnika kuće. Neki su bili jednostavnih linija, dok su drugi imali zanimljive detalje poput životinjskih rogova, koji su podrugljivo bili usmereni prema kućama prvih suseda.

Drugi, pak, tvrde da je raznolikost dimnjaka, odnosno fumara, zapravo, demonstracija toga kako su ljudi bili kreativni u gradnji, u ono vreme.

Lastovo se, piše hrvatski portal, može ponositi funkcionalnošću svojih dimnjaka, koji su bili dizajnirani tako da zaštite kuću od posledica jakih vetrova, ali i mogućih požara, na način na koji to drugi dimnjaci nisu mogli.

Iako je ovo naselje jedinstveno, i u Srbiji možemo naići na slična "nadmudrivanja" među komšijama. Počev od toga čija je kuća veća ili lepša - spolja i iznutra, pa do toga ko je bolje ukrasio dvorište, ogradu, ulazna vrata.

Video: Tuga stanovnika za nekadašnjim rudnikom u Milićevcima: Od njega smo hranili porodice

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot

    E tu se vidi da u stvari na tom podneblju su uvek ziveli Srbi, i sad su isto tamo samo zlikovci su ih pokatolicili, idite u centralnu Srbiju isto je tako! Ali u banatskim selima nije tako!

  • slike

    gde su dimnjaci

  • Sneki

    Taj fenimen na Lastovu se zove ,,Fumari’’

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke