• 1
 ≫ 

A kuće spoj modernog i ruralnog: Sve ih je više u našoj zemlji, a koje su im mane i koliko koštaju?

 ≫ 

Budući da se A kuća savršeno uklapa u planinski prizor, a i odgovara principima gradnje u tim delovima zemlje, ne čudi što iz godine u godinu raste tražnja za njima

  • 1
A-frame house

Foto: Wikimedia/The Voice of Hassocks

A kuće (eng. A-frame house) su sve popularnije i kod nas, i posebno ih biraju oni koji odluče da grade vikendicu na planini.

Neobične su, komforne, a uklapaju se u određene propise gradnje koji su na snazi na planinskim područjima.

Recimo, kako smo nedavno pisali, još od 2006. godine za veći deo planine Tara izrađeni su Planovi generalne regulacije, koji definišu gde je dozvoljena gradnja, a ustanovljena su i pravila i način gradnje objekata.

To je za Telegraf Biznis potvrdio Ranko Milanović, dipl. turizmolog i rukovodilac Službe informisanja, prezentacije i turizma preduzeća "Nacionalni park Tara". U skladu sa tim, zna se kako bi trebalo da izgleda jedna planinska kuća, jer gradnja velikih objekata dovodi do promene mikroklimatskih uslova i ugrožavanja staništa.

Na primer, novina je da se na objektima ne dozvoljava potpuno malterisanje fasade, njen malterisani deo može biti samo 50 odsto ukupne površine, dok ostatak mora biti drvo ili kamen.

Dakle, materijali bi trebalo da budu prirodni. Uslov su, takođe, bela boja ili svetli tonovi pastelnih nijansi na malterisanim delovima.

Budući da se A kuća savršeno uklapa u planinski prizor, a i odgovara principima gradnje u tim delovima zemlje, ne čudi što iz godine u godinu raste tražnja za njima.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AFRAME HOUSE FOR YOU (@aframeworld)

 

Kuće u obliku slova A ili trougla prilično su jednostavne za konstruisanje, i mogu se dobro iskoristiti. Prosečna A kuća ima jedno opremljeno kupatilo, jednu do dve spavaće sobu i kuhinju, ali ono što je posebno zanimljivo, jeste činjenica da se mogu graditi u različitom stilu.

Mnogi dizajneri i arhitekte danas eksperimentišu sa A kućama, odnosno prave moderne verzije koje se idealno uklapaju u šumski ambijent. Takođe, ovakve kuće mogu delovati i otmeno, a cena svakako varira i zavisi od vrste materijala, veličine, mesta gradnje, vrste energetske efikasnosti.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Munds Park A Frame (@aframeinthepark)

 

3 ključne prednosti A kuće

 

Na prvom mestu je pristupačnost. A-frame kuće spadaju među najjednostavnije domove za projektovanje i izgradnju.

Zatim, tu je prednost prirodnog svetla. Većina ovakvih kuća ima velike prozore na prednjem i zadnjem zidu.

Upravljanje snegom često se navodi kao treća, važna odlika. Krov A kuće je pod nagibom, te tako sprečava gomilanje snega i nanošenje štete.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aframedaily (@aframedaily)

 

Cene u SAD su, recimo, dosta niže u odnosu na "klasične kuće", koje koštaju u proseku 300.000 dolara. A kuća ima vrednost od 100.000 do 200.000 dolara, za kvadraturu od nekih 90 metara kvadratnih.

Ono što je mana ovakvih konstrukacija, jeste to što su dužine raspona obično ograničene na 12 metara, kada je normalan armirani beton. Treba pomenuti i da može biti izgrađen podrum, u sklopu A kuće.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepo za oko

    31. mart 2021 | 11:58

    Lepo ali skupo, samo jedan krovni prozor koliko košta a ima ih par komada.... da ne nabrajam dalje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>