• 2

Top 3 popularne kućice za beg iz grada: Od koncepta "2 u 1" do planinske idile

Ko se bavi građevinom i nekretninama, zna koliko su te oblasti popularne i plodonosne. Ni krizna 2020. nije "podbacila"...

  • 2
kuća Foto: Freepik

Tržište nekretnina ne prestaje da cveta, i zanimljivo je da je bilo trzavica samo u nekim zemljama sveta, tokom 2020. Na primer, u SAD se obraćalo manje pažnje na kuće u jednom momentu, ali je onda došlo do buma - sada se sve više traže vikendice ili luksuzne kuće s bazenom van Njujorka i ostalih većih gradova.

Srbija dobro prati trend rasta, i stanovi su u 2020/21. generalno poskupeli, u svim mestima naše zemlje, a to se objašnjava ovim razlozima: potražnja je veća od ponude i došlo je do poskupljenja građevinskog materijala.

Sve u svemu, ne "trpe" ni kuće van grada, štaviše. Prosečan (za)kupac je mlada porodica, ili su to parovi sa decom i bez dece. Većini je tokom pandemije postalo jasno koliko je značajno imati mesto na koje može da se "pobegne" barem tokom vikenda.

Svetsko tržište napreduje iz dana u dan, a ovaj tip kuća je posebno privukao pažnju u poslednje vreme:

1. A-kuće su savršen spoj modernog i ruralnog, i sve ih je više kod nas, budući da se idealno uklapaju u principe planinske gradnje. Postoje određena pravila koja bi trebalo ispoštovati, kao što je slučaj s Tarom. Na primer, novina vezana za gradnju na planini je da se na objektima ne dozvoljava potpuno malterisanje fasade, njen malterisani deo može biti samo 50 odsto ukupne površine, dok ostatak mora biti drvo ili kamen.

Tara, planina, kuće, kuca planinska, vikndica Tara / Foto: Shutterstock

Kuće u obliku slova A ili trougla prilično su jednostavne za konstruisanje, i mogu se dobro iskoristiti. Prosečna A kuća ima jedno opremljeno kupatilo, jednu do dve spavaće sobu i kuhinju, ali ono što je posebno zanimljivo, jeste činjenica da se mogu graditi u različitom stilu.

2. Kuća i kancelarija - "2 u 1" je koncept koji je pokrenula kompanija Nisan, ali je pitanje trenutka kada će trend nastaviti da se širi. S obzirom na to da su s proleća 2020. milioni zaposlenih počeli da rade od kuće, ubrzo je postalo jasno da takav način rada može biti produktivan i ravnopravan.

Ali, ako vam dosada vaš dom i standardna rutina, tu je "Nissan Caravan NV350 Concept" mobilna kancelarija, čiji se krov pretvara u prostor za opuštanje na ležaljci pod suncobranom. Iako nije reč o pravoj kući, ovakav tip vozila bi uskoro mogao da preraste u nekretninu.

3. Malene i lagane kućice za beg iz grada su rešenje za one koji možda ne mogu da ulože mnogo novca, a žele da se izmeste iz gužve. Švedska kompanija IKEA je početkom marta predstavila takav tip nekretnine, u saradnji sa firmama "Vox Creative" i "Escape" (specijalnost: kampovi).

Ove male kuće su unapred izgrađene na prikolici s ravnim platformama, što olakšava vuču i možete tako da putujete bilo gde. Po izboru, prave se objekti sa vodom i solarnom energijom. Dizajneri su koristili vertikalni prostor za skladištenje i odlaganje predmeta kako bi prostor bio što veći. Recimo, krevet i kauč imaju ugrađene pregrade za odlaganje stvari ispod.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • O

    21. april 2021 | 09:36

    Ovi Srbi ko da nikad nosu bili na selu.Tamo se kopa, ore, rilja, plevi, zaliva...Sve zivo pobeglo u varos, sad ce na selo

  • S

    21. april 2021 | 10:08

    Sad mogu ispod svakog drveta.Stiglo zelje, sremos, bukovo lisce i to besplatno, prosvvetni penzioner sa Pestera.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>