• 4

Svi bi odmor kraj vode: Raste broj rezervacija za smeštaj na "našem moru", splavovi kao iz bajke

Nalazi se u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, između Bajine Bašte i Višegrada, koji je poslednjih godina takođe veoma popularan među domaćim i stranim turistima

  • 4
Najtraženije lokacije za odmor u Srbiji

Foto: Nebojša Stojaković

Lokalni turizam cveta već duže od godinu dana, tačnije otkako je nastupila pandemija kovid-19, a sa njom i brojne blokade. Međunarodni saobraćaj bio je obustavljen, što je ostavilo posledice posebno na zemlje zavisne od turizma, a domaći turisti su to vreme iskoristili da uživaju u lepotama Srbije.

Među raznim lokacijama istakla se planina Tara, kao i naselje Perućac, odnosno istoimeno jezero, udaljeno 2,4 km od mesta. Slobodno možemo reći da je ovo jezero, na granici Srbije i BiH, naše more. Ima nečeg posebnog u Perućačkom jezeru, kako zbog predivne plavo-zelene boje, tako i zbog prirode koja ga okružuje.

Nalazi se u prirodnom zavoju kanjona reke Drine, između Bajine Bašte i Višegrada, koji je poslednjih godina takođe veoma popularan među domaćim i stranim turistima. Registrovani čamci voze posetioce duž Drine, a cena karte je oko 5 evra.

Na bum domaćeg turizma, i posebno Perućačkog jezera, uticale su i fotografije influensera sa Instagrama, putem kojih se idealno promoviše ovaj kraj. Takođe, njegove lepote možete videti na brojnim YT kanalima, a sve je više i zvaničnih stranica na mrežama - koje se bave izdavanjem splavova.

To su nam potvrdili i iz jedne domaće kompanije za nekretnine: pored Beograda i okoline, ove godine je posebno popularno iznajmljivanje splavova na jezeru Perućac. Što se tiče cene najma objekata na vodi, one su u rangu sa onima od prethodne godine ili su za nijansu više.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Splav Tara🏞 (@splavtara)

 

Bum tokom letnje sezone

 

Recimo, cena onih splavova koji se nalaze u rezervatima prirode za nijansu je viša od drugih. Tara je takođe veoma popularna, kao planina, te je od 2020. primetan i rast gradnje. Masovno se traže vikendice za iznajmljivanje ili kupovinu. Mnoge turističke ture podrazumevaju odlazak na jezero, ako boravite na Tari.

Uglavnom je reč o vožnji brodom kanjonom Drine, uz ručak na brodu, a potom se vraćate u hotel. Perućačko jezero obavija Taru, na kojoj se nalazi i istoimeni nacionalni park. S druge strane, nalazi se na 290 metara nadmorske visine i okruženo je Javorom, zatim planinama Devetak i Zvijezda.

U pitanju je veštačko jezero, nastalo u vreme SFRJ, sa ogromnim potencijalom. Na obali, u podnožju hotela i bungalova, nalazi se montažna plaža, naročito posećena u letnjim mesecima.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lake House Perucac (@lake_house_perucac)

 

Ovo jezero je i u doba stare Jugoslavije bilo veoma popularno, a danas obiluje splavovima u službi smeštaja za izdavanje. Prema onom što piše u oglasima, cena je često stvar dogovora sa vlasnikom, dok su neki istakli jasne cene: 30 do 60 evra za noć.

Svakako da ima i vikendica, kuća za odmor, koje se nalaze na kopnu, ali tik uz jezero. Kao glavne prednosti ističu se roštiljanje u dvorištu, mir, priroda, letnjikovac, mala udaljenost od plaže (optimalno 150 metara).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lake House Perucac (@lake_house_perucac)

 

Upravo to su glavni zahtevi klijenata u aktuelnoj sezoni: sve više gostiju zahteva bazen ili pristup vodi, roštilj, baštenski nameštaj, po mogućstvu đakuzi, dok se internet i TV podrazumevaju. Perućac je atraktivna lokacija i za brojne digitalne nomade, kojih je sve više otkako je počela kriza kovid-19.

Podsećamo da ovih dana počinje i prijava za još 20.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, a evo ko ima pravo da aplicira.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    6. maj 2021 | 15:47

    Samo mi nije jasno otkud ovom narodu pare.Prosvetni radnik sa svim uslovima odlazi sa 32000 u pemziju

  • Mk

    7. maj 2021 | 07:22

    Bili smo pre par godina. Na zalost slike su jedno a stvarnost nesto sasvim drugo. Potencijal je tu da to bude predivna destinacija ali smo mi kao nacija doveli do toga da je prava slika susta suprotnost. Privatan smestaj nije skup mi smo iznajmili stan u sklopu neke kuce za dvadeset eura za nas troje. Jezero lepo izgleda ali nema nikakvu plazu sem pontonske koja je na zalost uvek puna smeca.Mi smo cak imali situaciju da je vece pre organizovano dobrovoljno davanje krvi sa sve volom i pevaljkom do jutra a ostatke kao sto su rukavice, maske pa cak i igle su pobacane svuda pa nam je dete naslo jednu iglu u decijem delu pontonca .Vise nam nije pal na pamet da se kupamo.Sto se tice setnje kroz nacionalni park na zalost nema tu nekih staza vec samo put za auto i milion malih deponija uz put koje kvare maksimalno sliku lepote. Sto se tice jezera bitna informacija je da je malo malo preplavljeno plasticnim flasama iz obliznje fabrike za preradu plastike sa strane komsija nasih. Ljudi koji odrzavaju jezero imaju mehanizaciju za vadjenje i to efikasno i brzo rade al kad jednom vidite slika je vec urezana u memoriju.u koliko zelite da posetite okolne atrakcije kao sto je tepih livada i slicno a niste kolima ne postoji nikakav vid prevoza , nas to nije sprecilo i otisli smo peske uzbrodo dvanaset kilonetara sa detetom na grbaci. Nama je to bilo zanimljivo al nekom drugom ko nije fizicki spreman to znaci da je vezan samo za samo mesto gde nema bas sta da se vidi.

  • ✌️

    6. maj 2021 | 18:51

    30- 60€ ,dan u Egiptu, jedes i pijes ceo ,dan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>