• 5
 ≫ 

Cene kuća divljaju bukvalno svuda: Ovo je top 5 najbrže rastućih tržišta, a tri su u Evropi

 ≫ 

Više nije tajna da su nekretnine bile i ostale jedan od najunosnijih biznisa ikada, pa čak i tokom velike ekonomske krize

  • 5
more, obala Foto: Freepik

Svi traže kuće ovih dana, bilo kakve: manje, veće, s dvorištem ili bez njega, sa bazenom, baldahinima, na sprat... Vikendice su doživele bum tokom 2020, ali je taj trend evoluirao i u kontekstu traženje idealne kuće za stanovanje ili duži boravak - nadomak grada ili malo dalje.

Cene su skočile bukvalno svuda, od Amerike do Australije, pa i kod nas. Posebno se cene nekretnine kraj reka i jezera, a ovih dana aktuelne su one smeštene u blizini Perućačkog jezera ili sa pogledom na Dunav.

Ipak, ma koliko skok cena u Srbiji bio drastičan u odnosu na 2019. i generalno period pre kovid-19 krize, cifre u svetu su tek premašile sve optimalne nivou: prodaju se čak i kuće bez kupatila i toaleta, za više od milion dolara, s naznakom da su izolovane.

U proteklom periodu cene nekretnina najviše su rasle na ovim tržištima, od Novog Zelanda do Floride, mada je na listi dosta evropskih zemalja. Prema indeksu "Knight Frank Global House Price", na prvom mestu je Turska, sa rastom cena nekretnina od 32 odsto.

Gde su cene najviše rasle?

Sledi Novi Zeland sa 22,1%, Luksemburg sa 16,6 procenata, Slovačka sa 15,5 odsto, SAD sa rastom cena od 13,2 odsto. Dalje, na listi su i Švedska (13%), Austrija (12,3%), Holandija (11,3%), Rusija (11,1%), potom Norveška (10,9%), Kanada (10,8%), Ujedinjeno Kraljevstvo (10,2%), Peru (10%), Litvanija (9,1%) i Češka Republika (8,9%).

Luksuzna kuca, djakuzi, rostilj, terasa Foto: Shutterstock

Dakle, od zemalja koje zauzimaju prvih 5 mesta na ovom spisku, tri se nalaze u Evropi. Zapravo, i kasnije vidimo da je većina država upravo sa Evropskog kontinenta. Razlog tome može biti i činjenica da su ljudi u prošlosti više kupovali kuće u SAD ili Australiji, nego u evropskim gradovima - gde su mahom popularni stanovi.

Povećanje cena kuća na globalnom nivou (u obzir je uzeto 56 država i teritorija) do marta 2021. iznosilo je 7,3 odsto. Građani su štedeli, koliko su mogli, a ekonomije spremale "bogate pakete", poput američkog vrednog bilione dolara stimulacija, ili programa EU koji podrazumeva 720 milijardi evra.

Italija je zabeležila godišnji rast cena do 1,6%, što je ispod porasta iz prethodne godine, dok je Španija zapravo zabeležila puni pad od 1,8% - svaki respektivno od četvrtog kvartala. Dvojac je bio među najteže pogođenim zemljama u Evropi, kako iz ugla javnog zdravstva, tako i iz ekonomske perspektive. Dve zemlje su takođe pretrpele dugotrajne blokade tokom 2020. godine, kada se tržište stanova bukvalno zamrzlo.

Na Novom Zelandu je situacija, možda, "najalarmantnija" za kupce, koji su uputili apel premijerki Džasindi Ardern - da "ohladi tržište".

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>