• 16

Pazite kada kupujete: Ovih 5 odlika imaju stanovi u Srbiji koji se najteže prodaju

Da li ste nailazili na slične probleme prilikom prodaje?

  • 16
Stan dnevna soba pare štednja

Foto: Freepik, Shutterstock

Kada pazarite nekretninu, često je mnogo do tajminga: uglavnom najbolje prođu oni koji "nalete" na vlasnika kojem se žuri da proda stan, pa ga nudi ispod realne cene.

Ipak, većina kupaca nije te sreće. Stoga je potrebno da pažljivo odaberete idealnu nekretninu. Zapravo, ona gotovo nikada ne može biti idealna, posebno ako imate limitiran budžet, ali to svakako ne znači da možete kupiti stan koji i te kako vredi.

To su najčešće one nekretnine za koje kažemo: "Uvek može da se proda!".

Zapitajte se da li je to slučaj i sa vašim stanom? Ako kupujete, a trenutno ne nailazite na ono što vam potpuno odgovara - nemojte se zaletati, sačekajte bolju priliku. Nije suština samo u tome da se negde što pre skućite, već i da razmišljate o budućnosti: kakav je potencijal date nekretnine.

Ako želite nekretninu koja bi maltene uvek mogla dobro da se proda, onda tražite onu koju ne prati ovih 5 karakteristika, jer se takve najteže prodaju, barem kada je reč o Beogradu.

1. Visoki sprat

 

Sve i da zgrada ima lift, pa čak i dva ako je reč o soliteru, ako je stan na bilo kom spratu iznad trećeg - automatski kreće da mu pada cena. Opšte je poznato da najbolje prolaze nekretnine koje su na 2. spratu, mada se i prvi sprat ceni. Visoko prizemlje je manje poželjno, baš kao neki viši sprat.

2. Potkrovlje

 

Ovaj deo treba izdvojiti zasebno, kada govorimo o visokim spratovima, jer se najmanje ceni i razlika je drastična. Mane su previše toplote u stanu ili česta prokišnjavanja, ako krov nije kvalitetan. Neretko ćete videti da i u oglasima stoji naglašeno: "Stan nije na poslednjem spratu", sve i da prodavac u tom momentu neće ili ne sme (zbog ugovora s agencijom) da otkriva spratnost. Ovako, ipak, naznači detalj koji je kupcima važan.

Jedna naša sugrađanka godinama nije uspevala da nađe kupca. Stan je, konačno, prodala ali znatno ispod cene.

potkrovlje

Foto: Freepik

3. Dupleks

 

Zvuči lepo u teoriji, ali je manje isplativ u praksi. Posebno sada su dupleksi manje atraktivni jer kupci masovno traže manje stanove. U Srbiji i Beogradu dosta kupaca kupuje preko kredita, i automatski bira nekretnine koje koštaju manje: naravno, ne treba porediti stan od 50-ak kvadrata u centru i dupleks na periferiji. Ovaj drugi, uglavnom, košta manje. Ali, generalno, veliki stanovi su na margini, a posebno oni na dva sprata.

4. Jednostrana orijentisanost

 

Uvek je bolje kada je stan barem dvostrano orijentisan, i kupci sve više obraćaju pažnju na to. Nekada su nekretnine češće bile manje funkcionalne, sa nepotrebnim zidovima, manje osvetljene - nego danas. U moru atraktivnih, modernih stanova i open space prostora - mračni stanovi, bez mnogo prirodne svetlosti, okrenuti ka samo jednoj strani - jednostavno "gube trku" tokom prodaje.

5. Ima li terasu?

 

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijaju i prodavac i agent. Ne mislimo na lođu, niti je ostava više toliko važna kao ranije, ali zato terasa podiže cenu stana značajno. Taj trend se posebno proširio tokom pandemije, kada je ljudima bilo važno da imaju barem "parče stambenog prostora" gde bi mogli da udahnu vazduh, popiju kafu, gledaju u zelenilo... Uostalom, i samim pušačima je postojanje terase neretko uslov kada biraju stan.

Kakva su vaša iskustva ako ste kupac ili prodavac? Pišite nam u komentarima.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    11. avgust 2021 | 10:49

    A ja sam sa suprugom tražio godinu i po stan na poslednjem spratu jer sam bio sit da mi neko iznad mene "tabana" noću i da diže tegove u tri sata noću (ovo je istina). Našli smo najzad stan kakav smo tražili. Poslednji sprat (4) sa liftom i sa tri strane nemamo komšije. MILINA. tu smo već 4 godine i NIKADA ne bih kupio stan gde neko stanuje iznad mene. NIKADA

  • Pušački teror

    11. avgust 2021 | 10:14

    Pušačima treba zabraniti pušenje na prozorima i terasama. Sav dim i smrad duvana od cigareta i lula ulazi u susedne stanove. Svoju porodicu, decu, unučad i stan čuvaju od dima i smrada, a druge bestidno, brutalno i bezobzirno ugrožavaju. Komšije nepušači su pod NJIHOVIM STALNIM TEROROM! Pušači, možete da se ljutite koliko hoćete, ali TO JE ISTINA! Kupite prečistače vazduha s aktivnim ugljem, zatvorite se u svoje stanove i duvanite koliko vam duša “ište”! Pušački teror je dokaz više nefunkcionisanja države Srbije! Sramota!

  • 8

    11. avgust 2021 | 11:53

    Stan bez terase je kao kavez

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>