• 71

Za ruinirane stanove na obodu Beograda traže 1.700 evra po kvadratu: Da li "balon puca" svakog časa?

Mnoge ne čudi što njihovi sugrađani sve češće biraju Pančevo, Mladenovac i neke druge obližnje gradove...

  • 71
kupovina stana, online kredit, tablet, lizing Foto: Shutterstock

Nekada ste na beogradskoj periferiji mogli naći kvalitetne nekretnine po "solidnoj ceni", a danas je to sve ređa pojava.

Šta god se oglasi - plane, bilo za izdavanje ili prodaju, a ako je gradnja iole kvalitetnija, cena je paprena. Doduše, čak i stanovi u starogradnji trenutno imaju rekordne cene.

Na trend poskupljenja indirektno je uticala kovid-19 kriza, odnosno poskupljenje građevinskog materijala - s jedne strane, i odobravanje povoljnijih kredita, s druge strane.

Recimo, stanovi na Kanarevom brdu koštaju papreno ovih meseci. Kvadrat ide na nivo do 1.700 evra, i to za stanove u starogradnji, u izvornom stanju, na visokom spratu.

Neki prosek je 1.200/1.300 evra, ali ako je nekretnina stara. Ako je reč o renoviranju, teško ćete naći stan od 50-ak kvadrata za manje od 75.000 do 80.000 evra.

Takođe, na Miljakovcu 3 su cene drastično skočile, a pritom, autobus 48 - jedini koji povezuje taj deo s ostatkom grada - ide samo do okretnice. Posle toga ste "osuđeni" na mini-bus i uske ulice, zgrade uz sam put.

Stan dnevna soba pare štednja Foto: Freepik, Shutterstock

Vidikovac je oduvek "odskakao", barem cenovno, kada govorimo o Rakovici, a zanimljivo je da su i u Kneževcu cene sve više. Žarkovo je već steklo viši status, odavno.

Sve je veća potražnja i za stanovima u Višnjičkoj banji, Borči, Mirijevu. Za ovo potonje kažu da je postalo "veliko gradilište". Kakva su vaša iskustva?

Mislite li da će u skorije vreme cene nekretnina u Beogradu morati da padnu naglo?

Podsećamo, trenutna prosečna cena po kvadratu je blizu 2.000 evra. Najskuplji su centar, Vračar, Dedinje i Novi Beograd.

Video: Šta su stanari u obavezi da plate na mesečnom nivou upravniku zgrade?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    22. avgust 2021 | 13:30

    Svako ko plati stan vise od 100 000 je po meni lud. Za te pare imas kucu i plac i da ti niko ne smeta i da ti niko ne pisa u hodniku. Ali bog je stvorio ovce da budu sisane.

  • Ja

    22. avgust 2021 | 12:50

    Stari Beogradjani znaju koliko vrede stanovi na obodima i nikada ne bi dali vise od 600 do 800 e za kvadrat. Zna se i koji delovi grada su elitni i urbani i centar i gde cena moze da dostigne visoku cifru. To Beograd na vodi sigurno nije, kao ni ceo Novi Beograd, niti ostala vestacka naselja. Cene su podigli kupci iz unutrasnjosti, a ne prodavci, jer se grabe da kupe stanove u Beogradu po svaku cenu. Tako da sada neka placaju po 1700 e za delove grada koji i nisu grad. Samo su im podigli cene.

  • Nenad

    22. avgust 2021 | 15:09

    Nebi ziveo u Beograd da mi daju dzabe stan.Pojedini gde zive u Beograd ravno je seoskoj stali.A mir i tisinu koju imam u mom mestu nemoze da plate nikakve pare.A o ceni kvadrata stana u Beograd necu da komentarisem svako trazi onoliko kolko mu odgovara kao da je Beograd druga planeta.Da nije tuzno bilo bi zalosno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>