• 6

Kuće u Srbiji jeftinije od polovnjaka: Gde da ih nađete i da li je sada vreme za kupovinu?

Čak 6 nepokretnosti je u proteklom periodu prodato za sumu od 120.000 dinara

  • 6
Planinska kuća

Foto: Shutterstock

Sada kada su se strasti pomalo smirile nakon leta, možda je idealni tajming da krenete u potragu za vikendicom ili "drugom kućom", koja bi mogla da bude spremna (renovirana) do narednog leta.

Dobra vest je da će u narednom periodu padati cene nekretnina, koje su tokom dobrog dela 2021. bile na maksimumu, širom sveta. Taj trend stigao je u Srbiju.

Tržište bi trebalo da se "ohladi", a povoljne vikendice možete naći u Zrenjaninu, Kikindi, Leskovcu, Pirotu, Jagodini, Subotici, Somboru, Kragujevcu i Boru, i njihovim okolinama.

To zaključujemo na osnovu podataka Republičkog geodetskog zavoda, koji govore da su baš u ovim gradovima, od januara do kraja juna tekuće godine, kupljene kuće po najnižoj ceni.

Budući da su cene bile najviše u centru sezone, možemo pretpostaviti da će u narednim mesecima biti još niže, a u navedenim gradovima mogli ste naći nekretnine već za 1.000 evra.

Čak 6 nepokretnosti je u proteklom periodu prodato za sumu od 120.000 dinara, pri čemu je dodatnih pet koštalo od 200 do 500 evra više. Dakle, praktično možete dobiti kuću po ceni jeftinog polovnjaka.

Ipak, to ne znači da se ovako niska cena sreće na svakom koraku. Neki prosek je 10.000 evra, a podsećamo i da je najskuplja nepokretnost prodata za čak pet miliona evra. Nalazi se na Savskom vencu, gde su svakako i cene kvadrata za stanove među najskupljima na nivou Beograda, a posebno države.

Tara, planina, kuće, kuca planinska, vikndica

Tara / Foto: Shutterstock

Ulaganje u vikendice, zapravo, može biti i isplativ biznis. Ne koriste ih svi za lične potrebe, već kupe plac sa kućom, renoviraju je kompletno, a onda izdaju na duže staze ili na dan.

Najpopularnije lokacije su planine, poput Tare, Zlatibora, Fruške Gore, zatim urbani ili izolovani delovi oko šuma, jezera i reka, a ovih 5 stvari podiže cenu i vrednost svake vikendice u Srbiji.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    1. oktobar 2021 | 11:01

    Potrudi se drzavo, da svaki mladi bracni par koji radi u tim " stranim" firmama za 35 crvenih, i placa kiriju u gradu160 e....moze doci do stana na kredit na svoju platu. To se vi potrudite a ovakve kuce u nekoj vuko.....i cuvajte svojoj deci za vikendice. Mislim da smo se razumeli.

  • Bugi

    1. oktobar 2021 | 10:10

    Dzabe da vam daju u nekoj zabiti neisplati ,zdravstvo je katastrofa u Beogradu , ane negde dalje promasena investicija.

  • Gandra

    1. oktobar 2021 | 11:35

    Na fruskoj gori ljudi koji zive tamo godinama ne mogu da se izbore sa najezdom smrdibuba. Toplija klima i velika vlaga je poremetila floru i faunu, tako da boravak vise nije prijatan kao ranije. Bitno je da cene divljaju, dok ovce ne skapiraju da su osisane....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>