• 30

Kirije skočile za 30€, a vlasnici u Beogradu nemaju meru: "Šta da radim sa kućicom za decu usred sobe?!"

I cene kirija su pri tom skočile i to u proseku od oko 10% do 20%

  • 30
Panorama Beograda, stan u Beogradu Foto: Marko Jovanović, 4zida.rs

Potražnja za stanovima u Srbiji, a posebno u Beogradu, ne jenjava - bilo da je reč o izdavanju ili kupovini. Ta pomama svakako da ide na ruku vlasnicima koji od kirije mogu čak da uprihoduju solidnu zaradu za život, a podstanarima se žuri da što pre nađu idealni dom.

Neretko dođe do toga da se ne raspitaju dovoljno o tome šta sve uključuje iznajmljivanje stana, koje su njihove obaveze, koliki su računi mimo fiksnog troška itd. Kako ne biste došli u situaciju da budete "prevareni" ili nezadovoljni, potrebno je da proučite određene stavke, o čemu možete opširnije o tome čitati  u našem posebnom tekstu. 

Svejedno, koliko god da ima savesnih vlasnika stanova, čini se da toliko ima i onih kojima je samo zarada na umu, pa često, daju u zakup i ono što se ne može nazvati pristojnim mestom za život.

Tako je jedan oglas ovih dana postao popularan na društvenim mrežama, jer su uslovi za budućeg stanara, strogi. Naime, u stanu je zabranjeno pušenje, kućni ljubimci nisu dozvoljeni, kao ni velika buka.

Budući zakupac ima doduše mogućnost donošenja nameštaja ali bez iznošenja postojećeg. Pri tom, pitanje je za šta tačno može da koristi nameštaj koji se tu već nalazi, neki su od komentara na društvenim mrežama.

Podsetimo, i cene kirija su pri tom skočile i to u proseku od oko 10% do 20%. Tokom ove godine, za iznajmljivanje stana potrebno izdvojiti od prosečnih 6.47e/m2 na Voždovcu do prosečnih 8.33e/m2 na Starom Gradu.

U zavisnosti od toga da li se studenti opredeljuju za samostalni ili cimerski život, odnosno manje ili veće stanove, okvirne cene nekretnina za izdavanje u atraktivnim opštinama za studente u Beogradu se kreću od 270e za garsonjere i jednosobne stanove i od 450-500e za veće i prostranije stanove.

ovoreći o drugim univerzitetskim gradovima u Srbiji, sa fokusom na Novi Sad i Kragujevac, tu je situacija dosta drugačija: kako lokacija nije primarni kriterijum pri izboru jer su gradovi manji i ritam života sporiji i drugačije organizovan, studenti na raspolaganju imaju više stanova koji bi se uklopili u finansijske okvire, a cene najma po kvadratu u oba grada su značajno manje.

Pa tako, za iznajmljivanje stana u Novom Sadu potrebno je izdvojiti 6.25e/m2 gledano na nivou celog grada, dok je u Kragujevcu ta cena još niža – prosečnih 4.21e/m2.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baka lenka

    4. oktobar 2021 | 13:18

    Imam kucu od 72kv na selu. Dala sam cetvoroclanoj porodici da zive bez naknade samo da placaju struju i komunalije Aj sto to redovno placaju jos posadili vockice i odrzavaju dvoriste i paze bolje nego da je njihovo Odlucila sam da im poklonim mada nisu jos obavesteni Pomozite i vi koji ste u mogucnosti nekom napacenom stvorenju koje je posteno i zna da ceni to a ne odrepe kiriju jos postavljaju uslove nenormalne

  • A

    4. oktobar 2021 | 13:32

    U cemu je vas problem?! Niti izdajem, niti trazim stan, imam svoju kucu ali, ne mogu da se nacudim..pa jel' vas neko 'bije po usima' da iznajmite nesto sto vam ne odgovara? Skupo vam, ne odgovaraju uslovi?! Idite dalje i nadjite sta vam odgovara, pustite ljude u SVOM stanu da postavljaju uslove koje njima odgovaraju, najbolje da vas puste dzabe, komunalije da vam placaju i, obavezno, cistacicu, kuvaricu, majstore o svom trosku da vam salju, da se vi ne deranzirate..svasta bas!

  • Sit gladnom ne veruje

    4. oktobar 2021 | 17:32

    Ja sam bila podstanar godinama.U Zelezniku sam iznajmljivala stancic zivela sama prema svojim mogucnostima.Vlasnici mi nisu nista branili,dolazili su samo po kiriju i dokaze o placenim racunima.Bili smo korektni jedni prema drugima ali znalo se placanje tacno u dan bez kasnjenja tako da sam se pribojavala da plata uvek bude na vreme,sekirala ako odem na bolovanje necu imati ni za sta drugo osim za stan,racune i dzem i hleb.Sada imam svoj krov nad glavom ali znam kako tesko bez njega ma koliko stanodavci bili fer.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>