• 47

Nestaje čuveni IMT s Novog Beograda: Niče više od 5.000 stanova, tržni centar, vrtići...

Prva faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, kompleksa Airport City...

  • 47

Nekadašnja parcela čuvene Industrije mašina i traktora (IMT) na Novom Beogradu uskoro postaje stambeno-poslovni kompleks.

Kako je predviđeno nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) koji je upravo objavljen,  područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske, i to njegovom prvom fazom, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na javni uvid, na oko 47,8 ha površine planirana je izgradnja više od 5.000 stanova.

Biće tu i nekoliko predškolksih ustanova, dve osnovne škole, kao i oko 150.000 m2 komercijalnih sadržaja.

Plan se odnosi na područuje šireg industrijskog kompleksa, koji obuhvata i lokaciju ugašene fabrike traktora i fabriku FMO.

Prva faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, kompleksa Airport City, Zemunske ulice, kompleksa Movem, lesnog odseka, zaštitne zone dalekovoda i planirane saobraćajnice Nova 4, uključujući i samu saobraćajnicu.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 47,8 ha, a predviđeno je da na ovom prostoru živi 14.770 stanovnika u 5.093 stanova.

Planom je predviđeno da se BRGP stanovanja sa sadašnjih 6.400 m2 poveća na čak 153.200 m2, dok je u okviru ove zone planira BRGP komercijalnih sadržaja od 17.000 m2. Maksimalna dozvoljena visina venca objekta je 23 m, maksimalna visina venca povučene etaže je 26 m. U okviru mešovitih gradskih centara predviđeno je stanovanje na 478.550 m2 i 151.638 m2 komercijalnih sadržaja.

Budući plan NBG

Foto: Marko Jovanović, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove

Mešoviti gradski centri, podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem. Maksimalna visina venca objekta je 32 m, maksimalna visina venca povučene etaže je 35 m.

Komercijalni sadržaji obuhvatiće poslovne komplekse, trgovinu na malo (robne kuće, supermarketi, prodavnice prehrambene, neprehrambene, specijalizovane i mešovite robe, trgovinski centri, diskontni centri), poslovanje (poslovne i finansijske institucije, predstavništva, privredna društva i agencije za pružanje poslovnih, intelektualnih, informatičkih i drugih), ugostiteljstvo i turizam (moteli, hoteli, pansioni, hosteli, restorani, kafei, turističke agencije), komercijalni vidovi sportskih, rekreativnih aktivnosti, zabave, kao i izložbeno-prodajni prostori (saloni automobila, prodaja nameštaja).

Na poručju PDR-a izgrađeni su brojni objekti IMT-a, i u fazi su rušenja i čišćenja lokacije, zatim objekti megamarketa Roda, tržni centar Ekstra, Dom zdravlja, dečiji vrtić i drugi objekti spratnosti P+2 do P+4.

Video: Unuk rešio da obnovi dedinu kuću staru 200 godina: Veliki deo posla je sam odradio

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malo starija

    12. oktobar 2021 | 11:41

    Bese nas grad nekada lep,pamtim da nije bilo ovoliko automobila u Bg.ovoliko zgrada,koje su po meni neplanski zidane,bilo zelenila,ljudi kulturni...ma milina za ziveti...a sada ruglo

  • Limes

    12. oktobar 2021 | 12:21

    Kad se sva Srbija naseli u Beograd, ko će hraniti taj svet intelektualaca i džabalebaroša?

  • Normalan

    12. oktobar 2021 | 13:26

    Kompletna struktura IMT-a prodata u visini 6 trosobnih stanova u centru grada, stranoj firmi koja je bila najveci uvoznik traktora upravo od IMT-a..Kada se naprave pomenuti kompleksi, razmislite koliko su dobro prosli..Srbijo, jado, bedo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>