• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

10 meseci ne plaća kiriju, a gazdarica ne može da je izbaci iz stana: "Ništa ne mogu da uradim"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Negde su stanari prrilično zaštićeni propisima (ili pogrešnim tumačenjima istih)

  • 7

Vlasnica stana koja želi da se vrati u svoju kuću živi u hotelu jer stanar uživa mesecima ne plaćajući kiriju. Stanodavac u Melburnu je primoran da živi u hotelu i tvrdi da nema 65.000 dolara u džepu nakon što je stanar prestao da plaća kiriju za njenu kuću.

Pre šest godina, Nikol Hiks je iznajmila svoju kuću u predgrađu samohranoj majci i uredno je plaćala kiriju do jula prošle godine. Međutim, otada živi bez kirije, a e-poštom poslato je obaveštenje o napuštanju u roku od 60 dana.

Što je još gore, gotovo ništa ne može da uradi dok priprema tužbu."Ljudi ne veruju da ja ništa ne mogu da uradim, ne mogu da verujem da ništa ne mogu da uradim. Imala sam izbor, da li ću joj dati šansu".

U poslednjih devet meseci, gospođa Hiks nije videla ni centa, niti može da pristupi svom imanju da proveri stanje kuće ili da ukloni neželjene glodare koji su od tada nastanjeni u kući.

Prvi Viktorijanski građanski i administrativni sud nedavno je odbio Hiksovu zbog tehničkih stvari nakon što je njen agent za nekretnine poslao obaveštenje o otkazu rente putem e-pošte, a ne preporučenom poštom (kako smatraju da je pravilno).

„Ja zapravo jednostavno ne znam šta da radim, ne znam šta da radim“, rekla je za lokalne medije Hiksova dok je ponovo počela proces.

Obezbeđivanje još jednog saslušanja zahtevaće od gospođe Hiks da pronađe drugog menadžera imovine koji će je zastupati u VCAT-u, sama će voditi proces ili snositi troškove advokata za pomoć.

Izvršni direktor Instituta za nekretnine, Kventin Kilijan, rekao je da postupcima VCAT-a u vezi sa ovim slučajem nedostaje zdrav razum.

„Jedna od stvari o kojima smo razgovarali sa VCAT-om i o kojima ćemo nastaviti da razgovaramo je da ne pretpostavimo da su menadžeri imovine, iako profesionalci u svojoj oblasti, neophodni profesionalci u sudu ili tribunalu“, rekao je gospodin Kilian ACA.

„Fleksibilnost i strogost moraju biti umešani u proces.”

Rekao je da viktorijanski zakoni o zakupu „sigurno ne favorizuju davaoca zakupa u tolikoj meri kao druge strane“.

Video: Krkobabić: Uskoro novi konkurs za kupovinu kuća na selu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    28. mart 2023 | 14:23

    Ne razumem.Da se neko useli u moju kucu,ili da ne placa kiriju mesecima,mnogo bi bilo 5 minuta pa da vise nije u mojoj kuci.

  • Ds

    29. mart 2023 | 07:25

    Glupi anglosaksonci i njihova demokratija

  • Larva

    29. mart 2023 | 09:24

    Greska vlasnika je da su prijavili prebivaliste podstanara na nekretninu koju izdaju, to radi samo neko ko je totalno neinformisan ili zaista id****. U tom trenutku, bez obzira da li ima ugovora i sta pise u ugovoru (otkazni rok, itd.) podstanar dobija veca prava od vlasnika i prakticno stan postaje njegov u smislu uzivanja (naravno ne u smislu vlasnistva). Ukoliko ima dobrog advokata moze da uziva u stanu par godina besplatno. Svako iskljucivanje vode ili struje smatra se smetanjem poseda kao i izbacivanje silom, advokat momentalno predaje zahtev sudu i nakon 48 sati podstanar u pratnji policije ulazi u svoj stan (jer je dobio pravo uzivanja koje je jace od prava vlasnistva) ili sud nalaze da se prikljuci struja, pa ako vlasnik nece onda EDB to radi o trosku vlasnika. Plus krivicna prijava za smetanje poseda. Jedini nacin je da takvog podstanara delozira policija pravosnaznom sudskom odlukom. Obicno on tada napravi i ogromnu stetu jer uglavnom nema nista na svoje ime pa ne moze nista ni da se naplati. Jedini nacin izdavanja nekretnine u Srbiji koji ne nosi ovakve rizike je 100% sve na crno da ne postoji nijedan materijalni dokaz da osoba zivi u tom stanu (cak ni internet na njegovo ime). Onda se moze izbaciti silom i u slucaju bilo kakvog spora optuziti za pljacku. Teoretski on moze da pokusa da dokazuje da je bio u posedu ali izjava svedoka se lako obara na sudu (rec Pere protiv reci Zike) ali nema osnova da MUP reaguje i silom ga vrati u stan (tzv. privremena mera, to je nabitnije). Takodje je bitno da je bar 1 clan porodice vlasnika prijavljen na toj adresi (prebivaliste) u slucaju spora (mada je verovatnoca mala da do njega uopste i dodje). Ovde su vlasnici izigrani, podstanar ih je navukao na prijavu prebivalista i tu je game over.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>