• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo 16% stanovnika ove države može da kupi kuću: Srednja cena je neverovatnih 760.000 evra

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Broj novih oglasa za prodaju kuća u junu je pao 29% u odnosu na 2022.

  • 0
Kalifornija, Kuće Ilustracija: Pixabay/Egor Shitikov

Nedavno je objavljena analiza za domaće tržište, u kojoj se navodi prosečan profil kupca stana u Srbiji, gde se pominje i kolika primanja bi "trebalo" da ima, kako bi se zadužio uzimanjem kredita u banci.

Drugim rečima, sve se teže dolazi do "svog kvadrata", i to ne samo kod nas, u Hrvatskoj i, uopšte, u regionu, već i u Nemačkoj, Americi...

Prema aktuelnim podacima, samo 16% stanovnika bogate savezne države Kalifornija, čiji je BDP lane iznosio 3,5 biliona dolara, može sebi da priušti kuću - u smislu kupovine.

Blumberg izveštava da je kupovina kuće sve više van dometa stanovnicama Kalifornije, kako su kamatne stope rasle prethodnih godina. Pritom, oskudna ponuda je uticala na rast cena.

Kao što je već rečeno, manje od petine domaćinstava moglo bi da se kvalifikuje za kupovinu porodične kuće, plativši za to prosečnu cenu izračunatu u drugom kvartalu 2023.

O tome je pre neki dan izvestilo Kalifornijsko udruženje prodavaca nekretnina.

Cifra je pala sa 19% u prvom kvartalu - na ovih 16 procenata, a prošlogodišnji procenat je bio 17%.

Kalifornija se, bez sumnje, suočava sa "krizom pristupačnosti", koja preti da ugrozi rast privrede i stanovništva. Ljudi i kompanije napuštaju Kaliforniju ili menjaju svoje prvobitne odluke o preseljenju.

Kako dalje izveštava njujorška agencija, stanovanje u ovoj državi je mnogo skuplje nego u većini država SAD. Doduše, i kirija u Njujorku je paprena, mada se ova država i istoimeni grad već dugo posmatraju kao "fenomen za sebe".

kuća, nekretnine Foto: Shutterstock

Koliko novca je potrebno za stanovanje u Kaliforniji?

Za postojeću porodičnu kuću, po srednjoj ceni od 830.620 dolara (oko 760.000 evra) u Kaliforniji, kupcima je u drugom kvartalu bio potreban minimalni godišnji prihod od 208.000 dolara - kako bi se uopšte kvalifikovali za 30-godišnju hipoteku, nakon uplate učešća od 20%.

Zajmovi za stanove i gradske kuće, sa srednjom cenom od 640.000 dolara, zahtevali su minimalni prihod od 160.400 dolara.

Uprkos i ovako paprenim ciframa, navodi se da su cene kuća za jednu porodicu u celoj državi pale za 2,4% u godini do juna, ali su mesečni troškovi kupaca skočili, kako su stope na hipoteke porasle, krećući se blizu 7%.

Broj novih oglasa za prodaju kuća u junu opao je za 29% u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci grupe Realtors.

Dodatno, ponuda je oskudna, a rekordna godina je bila 2007. - tada su stope pristupačnosti u celoj Kaliforniji bila na najnižem nivou svih vremena, sa svega 11% kupaca koji mogu da priušte nekretninu.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>