• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Živim u suterenu u Beogradu, računi su 3000, ali probleme vam niko neće reći: Usred noći dolaze ovi ljudi

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se odlučite za život u suterenu, postoje neke stvari koje vremenom shvatite, i koje vam postanu svakodnevna rutina, a niko vam na početku to nije rekao

  • 6
Izdavanje stanova sumnjivo mobilni evri Foto-ilustracija: Shutterstock, Shutterstock, Pixabay

Užurban život u Beogradu zahteva da vam smeštaj nudi mir koji će vas od svega odvojiti i pripremiti za sutrašnji dan. Ipak, dobro je poznato kako se cene stanova glavnom gradu Srbije kreću, te život sa cimerima je čest izbor mladih, ili pak mala oaza mira spakovana u 20 kvadrata koja se delimično nalazi ispod zemlje, odnosno - suteren. Međutim, postoje neke stvari koje vam niko neće reći pre nego što iznajmite suteren. Recimo, kao što je neočekivana "poseta" beskućnika i nedostatk signala.

No, krenimo redom.

Nakon sedam godina života sa cimerima, prilagođavanja tuđim potrebama, i tempiranju vremena - čak i kad je odlazak na spavanje u pitanju, stigla je i odluka - želim da živim sama.

Posle obilaženja stanova, koji su imali visoke cene, kao i troškove, dok većina čak nije ni izgledala kao na slikama koje su predstavljene na oglasima uz obrazloženje "pa nekada je tako bilo", došla sam i do suterena.

Odmah u startu nisam očekivala mnogo, ali otišla sam da vidim, jer "šta imam da izgubim", i iznenadila sam se. Iako je prostor bio mali, u njega je uloženo dosta truda i kreativnosti, te je sve imalo svoje mesto, i bilo je savršeno funkcionalno za jednu osobu.

Ipak, ako se odlučite za život u suterenu, postoje neke stvari koje vremenom shvatite, i koje vam postanu svakodnevna rutina, a niko vam na početku to nije rekao.

- Spremanje hrane. Ova svakodnevna radnja trebalo bi da funkcuiniše bez problema, ipak, kada živite u suterenu, neophodno je da otvorite dva prozora kako bi vazduh cirkulisao sve vreme i tako sprečite zadržavanje mirisa, ali i vlage.

Vlaga na zidu Foto: Shutterstock

- Vlaga kao neprijatelj. Ako ne vodite račina, u najkraćem roku vlaga će se pojaviti. Zbog toga je neophodno da je bar jedan prozor otvoren stalno na kip.

- Beskućnici. Ovo je potpuno neočekivano, ali dok silazite ka suterenu, koji je uglavnom prerađeni podrum, možete da naiđete na iznenadnog gosta. Nije retko da se beskućnici noću sklanjaju od hladnoće u zgradama koje nisu zaštićene interfonom. Tako sam ja jedne noći doživela scenu koju nikada neću zaboraviti. Nakon što sam legla da spavam, shvatila sam da mi je neko ispred vrati. Odmah sam ustala i pogledala o čemu se radi i ugledala čoveka koji je stajao u mračnom hodniku i gledao u vrata- verovatno nije očekivao da neko tu živi. Zamolila sam ga da ode, ali on se nije obazirao na to, te je ostao još par sati, dok sam ja pokušavala da pozovem policiju, ali onda je usledio još jedan problem:

- Signal. S obzirom na to da živite u suterenu, postoji mogućnost da nećete imati signal u nekom trenutku, kao ja kada mi je stigao iznenadni gost.

Međutim, tu su i pozitivne strane.

Ako vodite računa o navedenim stvarima, vaš mir, makar i u maloj prostoriji će biti zagarantovan. Takođe, kirija je poprilično pristupačna, te moja trenutno iznosi 210 evra, dok su troškovi oko 3000.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lidija

    15. mart 2024 | 12:11

    Za suteren 210€ 🤦‍♀️, previše....Ali svako bira i pristaje na ono što ga čini zadovoljnim.

  • pitam

    15. mart 2024 | 12:09

    a miševa nema?

  • Nadica

    15. mart 2024 | 12:51

    A sta ces ti u Beogradu? Odakle god da si , imas blize I jeftinije stanove , skole I faxove , prema tome izvoli kuci Pa se tamo skoluj. Ne , nego svi dolazite u Bgd , a onda pljuvacina, razvaljivanje gradske skupstine , razbijanje…..moreee , da vam nije Vucic kriv ??? Mrrrrsss , neka vam djilasovci obezbede bolje stanove jer su pokrali Boga oca !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>