• 5
 ≫ 

Ako ste 1. maj proveli na poslu, ovo morate da znate

 ≫ 

Predviđeno je Zakonom da bi trebalo da bude isplaćena uvećana zarada za rad tokom praznika, međutim ne i sankcije za poslodavca ukoliko to ne ispoštuje

 • 5

Poslodavac može, u skladu sa Zakonom o radu, da od zaposlenih traži da rade tokom državnih i verskih praznika, ali za te dane mora da isplati uvećanu zaradu najmanje 110 odsto od osnovice (ugovorene cene radnog sata).

Ipak, u Zakonu o radu nema kaznene odredbe koja se odnosi na neisplaćivanje uvećane zarade za rad praznicima, pa je nejasno kako bi poslodavac koji to ne poštuje bio kažnjen, piše portal Radnik.rs.

Radnik.rs uputio je pitanje Ministarstvu za rad šta inspektor rada može da uradi u slučaju kada ustanovi da poslodavac ne isplaćuje radnicima spomenutu uvećanu zaradu za rad praznicima budući da zakonom nije propisana kazna za takav prekršaj. Ministarstvo još nije odgovorilo na ovo pitanje.

Ovaj portal navodi da je već pisao o slučaju nezakonitog zaključivanja ugovora na određeno vreme za koje poslodavac nije kažnjen jer Zakonom o radu za to nije propisana kazna. U tom slučaju, inspektorka je samo "zapisnički upozorila poslodavca" na obavezu postupanja u skladu sa Zakonom o radu, a radnike uputila da tuže poslodavca.

Zarada bi trebalo da bude veća ukoliko se poslodavac drži zakona Foto: A. Nalbantjan

Zakon o radu nema odredbu koja zabranjuje poslodavcu da angažuje radnike tokom praznika. U tom smislu, Zakon ne zabranjuje poslodavcu da zaposlenima naloži da rade tokom svih državnih i verskih praznika dokle god isplaćuje uvećanu zaradu u skladu sa zakonom. 

SAMO SA UGOVOROM NA ODREĐENO ILI NEODREĐENO

Budući da se pod "zaposlenim" u zakonu smatra samo radnik koji ima ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme, ova odredba se ne odnosi na radnike koji imaju druge ugovore (ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu, autorski ugovor itd.), te ovim radnicima poslodavac nije dužan da isplaćuje uvećanu zaradu.

Praznici koji su neradni dani, prema zakonu, ne uračunavaju se u dane godišnjeg odmora. To znači da poslodavac mora da omogući zaposlenom (radniku koji ima ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme) da iskoristi godišnji odmor, u trajanju od najmanje 20 dana godišnje, bez obzira da li je radio tokom praznika ili ne. Neradni dani praznika su samo oni dani koji su utvrđeni Zakonom o državnim i drugim praznicima.

VIDEO. Ovako Prvi maj obeležavaju nemački radnici

(Telegraf.rs/Radnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Valjevo

  1. maj 2019 | 17:35

  Da uprostimo ,ako hoces radi ako neces uzmi knjizicu i kuci . Imas samo pravo na rad i nista vise. Zivela demokratija .

 • Neko

  1. maj 2019 | 17:23

  Mora ali od toga nema nista,nazalost.

 • dora

  1. maj 2019 | 18:17

  Poslodavci znaju da je covek nase najvece bogatstvo i zato ga obilato trose.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>