• 0

Spremno 2,7 miliona evra za otpremnine u Crnoj Gori

Zahtev za otpremninu u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa se može podneti do 31. decembra 2020. godine

  • 0
Hrvatska, Split, novac, evri

Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Ukupno 1.153 zaposlenih u javnom sektoru na centralnom i 826 na lokalnom nivou zainteresovano je za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine, pokazale su ankete koje su, po nalogu crnogorskog Ministarstva javne uprave, državni organi i institucije radile među svojim zaposlenima.

Koliko će se njih ipak odazvati javnom pozivu za ovaj vid raskida radnog odnosa biće poznato 30. avgusta kada, rekao je državni sekretar Goran Jovetić, ističe rok za predaju zahteva zaposlenih.

Nezavisno od objavljivanja tog javnog poziva, Jovetić objašnjava kako se zahtev može podneti i tokom važenja odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, odnosno do 31. decembra 2020. godine.

- Takođe, na osnovu procene zainteresovanosti zaposlenih i raspoloživosti finansijskih sredstava, organ ili institucija mogu raspisati novi javni poziv tokom trajanja važenja navedene odluke - objašnjava Jovetić.

Podseća i kako zaposleni u javnom sektoru može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može da bude veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

- Zaposleni koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dve godine, može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada. Visina bruto zarade određuje se kao prosečan iznos poslednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale pre isplate otpremnine - objasnio je Jovetić.

Novac, Evri, Placanje

Foto: Pixabay.com

Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, predviđeno je da se otpremnine isplaćuju iz sredstava institucija koje su deo javnog sektora.

Jovetić objašnjava kako je i Ministarstvo finansija, budžetom za ovu godinu, opredelilo 2,7 miliona evra za isplatu otpremnina koje se ne mogu obezbediti iz sredstava državnog organa, organa državne uprave, suda, državnog tužilaštva, fonda ili drugog organa koj i se finansira iz državnog budžeta ili ustanove čiji je osnivač država.

- Ova sredstva su jednim delom obezbeđena iz Sektorske budžetske podrške koja su opredeljena Crnoj Gori od strane Evropske komisije za reformu javne uprave - navodi Jovetić.

Dodaje i kako je Vlada 11. jula ove godine zadužila potrošačke jedinice budžeta da, nakon isteka roka za prijavu zaposlenih za sporazumni prekid radnog odnosa, o broju zainteresovanih po organima i institucijama informišu resore finansija i javne uprave.

- Takođe, odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, organi i institucije zaduženi su da u roku od deset dana od dana isplate otpremnine Ministarstvu javne uprave dostave kopiju sporazuma o prestanku radnog odnosa - navodi Jovetić.

Ističe i da će evidenciju o zaposlenima koji su, u skladu sa ovom odlukom, ostvarili pravo na optremninu voditi Ministarstvo javne uprave.

- Ministarstvo će svim organima i institucijama dostaviti obrazac za izveštavanje o zaposlenima koji su ostvarili pravo na otpremninu - objasnio je državni sekretar.

Jovetić zaključuje i da se odluka o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući i visokorukovodeći kadar, i to na način definisan Zakonom o državnim službenicima i nameštenicima.

U narednoj godini očekuje se smanjenje fonda bruto zarada zaposlenih na 469,9 miliona evra, odnosno 9,4 odsto BDP-a, rekao je državni sekretar Goran Jovetić podsetivši kako je ove godine za te namene bilo opredeljeno 472,10 miliona evra ili 9,8 odsto BDP-a.

(Telegraf Biznis / Investitor.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>