• 2

Kako je jedan bračni par uštedeo 36.000 dolara, napustio poslove i proputovao svet

Određivanje mesečnih ciljeva štednje je jedna od ključnih stvari na koju treba misliti. Nakon što su ona i njen suprug napravili proračun shvatili su da mesečno svako od njih treba da uštedi 750 dolara

  • 2

Meri Kirl i njen suprug su početkom ove godine dali otkaze u svojim firmama kako bi napokon ostvarili svoje snove i proputovati svet. Da bi uspeli u ovoj nameri, oni su 2017. godine počeli da štede novac, a Meri je za"Biznis insajder" ispričala kako su uspeli i na šta su sve pazili.

Određivanje mesečnih ciljeva štednje je jedna od ključnih stvari na koju treba misliti. Nakon što su ona i njen suprug napravili proračun shvatili su da mesečno svako od njih treba da uštedi 750 dolara. Zahvaljujući tom cilju uspeli su da uštede 36 hiljada dolara za putovanje.

- Kao neko ko je uvek bio freelancer uz puno radno vreme, nadala sam se da ću raditi tokom putovanja kako bih nadoknadila naše troškove. Na kraju se to i dogodilo. Potrošili smo samo 288,30 od 36.000 ušteđenih dolara na našem sedmomesečnom putovanju svetom. Ali dok smo planirali put, štedeli smo kao da nećemo moći da radimo dok budemo putovali", ispričala je Meri.

Osim toga, godinu nisu kupovali ništa za svoj dom. Dogovorili su se da neće kupovati ništa novo osim ako se nešto pokvari. Jedino na šta su trošili novac jeste njihova beba. Iako se nisu u potpunosti uspeli odreći kupovine, Meri kaže da je uvek pazila šta kupuje te da je kupovala na sniženju po najpovoljnijim cenama.

Koristili su samo jedan automobil.

- Biciklom sam se vozila na posao čak i dok sam bila trudna, sve do sedmog meseca trudnoće, nakon čega sam nastavila da se vozim autobusom. Time što smo imali samo jedan automobil uštedeli smo 839,20 dolara mesečno -kaže.

Štedeli su i na hrani. Kompanija u kojoj Meri radi osigurava ručak, a budući da bi ostaalo hrane, ona je nosila kući. Tako da je njihov mesečni trošak za hranu bio 100 dolara manji nego pre.

Ostali su  da žive u jednosobnom stanu i nakon rođenja bebe.

- Živeli smo u petom najskupljem gradu za podstanare u zemlji, a naš stan je bio i skuplji od proseka, jer je bio blizu naših poslova i blizu turističkih atrakcija. Ali, svejedno je bio jeftiniji od najjeftinijeg stana s dve spavaće sobe - objasnila je.

Uz svoj stalni posao Meri je radila i sa strane, od kuće, što joj je pomoglo da zaradi 30 hiljada dolara uz svoju godišnju platu. Takođe, nije plaćala ni dadilju, već se oslanjala na dobro planiranje vremena i pomoć roditelja i porodice.

(Telegraf Biznis/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    23. oktobar 2019 | 16:18

    Pa dobro ja uspem ustedeti mesecno 36 dolara. S obzirom da zivim u zemlji gde imam platu 300

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>