• 1
 ≫ 

Zlatna koka za bankare: Da li su keš krediti novi "švajcarci"?

 ≫ 

Da li je takav scenario zamisliv u Srbiji?

  • 1
Keš krediti

Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Gotovinski ili keš krediti, za koje reklame pršte sa svih strana, poslednjih godina su traženi, i pominju se kao najprodavaniji proizvod banaka. Tako, mnoge banke u svetu gledaju na keš kredite kao zlatnu koku, međutim, u poslednje vreme, neki svetski ekonomisti upozoravaju da bi i to mogla biti neka vrsta balona ili kako su to opisali "novi švajcarci".

Otplata keš kredita u Srbiji je limitirana na šest godina, a od prvog januara kreću rigorozniji uslovi i za potrošačke kredite, a od 2021. još veća ograničenja.

Naime, banke u Srbiji će od 1. januara sledeće godine odobravati gotovinske i potrošačke kredite, s rokom otplate koji će biti kraći za još godinu dana u odnosu na 2019.

U Hrvatskoj je slična situacija. Tamošnji mediji pišu da su top proizvodi banaka definitivno keš krediti. Ipak, daleko je sve, kako im kažu predstavnici tamošnjih banaka, od sistemskog problema.

- Gotovinski krediti su brzi i po proceduri jednostavni krediti za odobravanje i tačno je zapažanje da su u porastu i kod nas i u svetu. Banke su u početku za takve kredite odobravale relativno kraće rokove, od 12 do 24 meseca. Vremenom, ti rokovi su stalno produžavani jer je to odgovaralo i bankama i klijentima - kažu za Telegraf Biznis u Udruženju banaka Srbije.

Devojka, razmišlja, automobil, kuća, pare, kredit

Foto: Shutterstock

Banke su ovaj relativno rizičan bankarski proizvod plasirale na tržište po prihvatljivim kamatnim stopama za klijente. Pojedine banke odobravale su kredite na rok od 10 godina pa i duže.

- Uzimajući u obzir praksu iz drugih zemalja i ceneći ekonomske prilike u zemlji i eventualni rizik po korisnika da se zadužuje na dugi vremenski period u formi gotovinskih kredita, Narodna banka Srbije je krajem 2018. godine donela set podzakonskih akata kao adekvatan odgovor na sve učestalije pojave nenamenskog, neobezbeđenog kreditiranja stanovništva sa neopravdano dugim rokovima otplate - navode oni.

Odluka o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda stupila je na snagu 1. januara 2019. godine i njom je bliže definisan postupak banaka prilikom odobravanja gotovinskih kredita, uvažavajući okolnosti koje se tiču materijalnog položaja i kreditne sposobnosti građana koji se zadužuju.

Osim toga, navode u UBS, banke moraju da uvaže rizičnost kredita koje građani uzimaju sa stanovišta njihove namene, jasnog definisanja sredstava obezbeđenja, mogućnosti otplate sa aspekta ukupne kreditne zaduženosti konkretnog lica i opravdanosti dužine roka otplate u zavisnosti od namene kreditiranja ili nepostojanja konkretne namene.

- Primenom ove Odluke otklonjene su opasnosti kojima je mogao biti izložen bankarski sektor Srbije, a samim tim i opasnost od nastajanja novih problematičnih i nenaplativih kredita - objašnjavaju nam u UBS.

Prema podacima Narodne banke Srbije, i tokom 2019. godine nastavljen je trend rasta kreditne aktivnosti, koja je najizraženija u sektoru privrednih društava i stanovništva.

Povećanje kredita datih stanovništvu najvećim delom posledica je povećanja plasmana gotovinskih kredita i to uglavnom dinarskih kredita koji beleže rast od 4,4% u odnosu na prethodni kvartal.

- No, bez obzira na rast kreditne aktivnisti, udeo problematičnih kredita fizičkih lica je u kontinuiranom padu tako da bruto nenaplativi krediti vezano za pokazatelj gotovinskih kredita beleže relativno niske vrednosti, konkretno 4,1% na kraju juna 2019. godine - rekli su nam u NBS -

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    13. decembar 2019 | 18:47

    Ne bih se složio, keš krediti će biti u sve većem obimu i roku otplate, ali i izvršitelji...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>