• 17

Prvi put u Srbiji: Banke odobravaju kredit samo na vašu reč

Kredit bez računa i plate u određenoj banci do sada je bila misaona imenica. Novom merom koja stupa na snagu, banka vam može dati i 800 evra, na osnovu vaših reči

  • 17
Banka, novac, kredit

Foto: Shutterstock

Narodna Banka omogućila je tri nove mere uz pomoć kojih banke mogu lakše da odobravaju kredite za građane Srbije.

Jedna od njih, koja je izazvala posebnu pažnju, ali i donela dileme jeste mera kojom se odobrava 90.000 dinara, gotovo na reč.

Podsetimo, uvedeno je regulatorno rešenje koje banci daje mogućnost da fizičkom licu koje ne prima zaradu odnosno penziju preko računa u toj banci odobri kredit u iznosu do 90.000 dinara sa rokom dospeća do dve godine.

Ubuduće, kao relevantan dokaz prihvatiće poptisanu izjavu tog dužnika o činjenicama, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

To zapravo znači da će banka verovati na reč koju joj date da ćete joj vratiti kredit. 

Ipak, to ne znači da će vam banka dati kredit ako ne primate platu uopšte. Dakle, izjava je zapravo dokaz da "negde" primate zaradu, i pomaže vam da dobijete račun u banci koja nije vaša matična. 

Banka, novac, kredit, dinari

Foto: Shutterstock

Kako nam objašnjava Dušan Uzelac sa portala Kamatica, zapravo, to kako se predstavite banci je vaš garant.

- Imate mogućnost da se predstavite kao kvalitetan klijent koji će vratiti novac. O tome da li će i koliko kredit biti odobren, odlučuje svaka banka pojedinačno - kaže on.

Inače, za ovaj kredit vam nije potreban račun, a kamatu određuje svaka banka ponaosob. Kako kaže Uzelac, tu treba biti obazriv, i dobro proceniti svoje mogćnosti otplate.

Kredit će biti moguće vraćati do dve godine, što bi uz kamatu od desetak odsto značilo mesečnu ratu oko 4.150 dinara i to tokom te dve godine.

Treba napomenuti i da je ovo samo preporuka za banke, ne i obaveza. A ova opcija ne važi za studente, nezaposlena lica ili radnike koji nisu prijavljeni, odnosno oni koji se nalaze u sivoj zoni.

Građani kojima bude odobren kredit će morati da potpišu izjavu i da je daju pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>