• 99

Skaču plate, penzije i minimalac: Koliko tačno ćete zarađivati više od prvog meseca 2021. godine

Cena rada u Srbiji biće 183 dinara od januara

 • 99
Novac pare biznis 2021

Foto: Shutterstock

Vreme je da ispratimo 2020. godinu i poželimo da nijedna više ne stavi toliko izazova ispred nas. Zbog toga, ispratićemo je sa pozitivnim promenama koje je donela, a to su odluke koje počinju da važe već prvod dana 2021. godine. I da, tiču se svih nas, odnosno, naših finansija

Od januara nas čekaju veće plate u javnom sektoru, veće penzije, naknade za porodilje, kao i veća cena rada u Srbiji. 

Sutra, 1. januara, penzije skaču 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule, a povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, biće povećane i plate u javnom sektoru.

Dodatno, pet odsto povećanje plate dobiće medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja oni ce dobiti od 1. aprila. Vojnici, pored toga, dobiće dodatno povećanje do deset odsto.

Veće plate za 400.000 radnika u javnom sektoru

Ako što smo naveli, svi zaposleni u zdravstvu dobiće povišicu zarada od pet odsto. Plate će istovremeno biti uvećane i u ostatku javnog sektora, ali po drugačijoj "formuli".

Njima će, naime, januarska, februarska i martovska plata biti uvećana za 3,5 odsto. Potom, od 1. aprila njihove zarade će rasti još 1,5 odsto, tako da i njima ukupno povećanje bude pet procenata.

Za vojsku je najavljeno veće povećanje od 5 odsto.

Minimalac veći od 32.000 dinara

Od 1. januara povećava se i minimalna zarada, i to za 6,6 odsto. Tako će oko 350.000 ljudi koji danas primaju minimalac od 30.000 dinara, u 2021. godini dobijati 32.126 dinara mesečno. Do sada, praksa je pokazala da je neminovno da minimalac povuče i ostale zarade, a za naš portal predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ponovio da minimalna zarada povlači druge, koliko god privatni sekor to želeo ili ne.

Penzionerima 6 odsto više

Veća primanja u novoj godini, kao što smo naveli na početku teksta treba da očekuje i oko 1,7 miliona penzionera, jer je za 2021. najavljen rast penzija po švajcarskoj formuli i to za 5,9 procenata. Posle povećanja, prosečna penzija će sa sadašnjih 27.769 dinara biti povećana na 29.407 dinara, odnosno za 1.638 dinara. Praktično, od 2021. će umesto 10.000 dinara penzije penzioneri dobijati oko 600 dinara više, dok će oni sa najvećim primanjima (iznad 100.000) imati povišicu od najmanje 6.300 dinara.

Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari

Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Penzije će u narednoj godini rasti po dogovorenom modelu - švajcarskoj formuli koja podrazumeva usklađivanje primanja najstarijih građana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade, a iz Vlade Srbije je od 2022. godine najavljen novi model koji bi omogućio još veći rast. Cilj je da prosečna penzija 2025. dostigne nivo od 400 evra.

Veća pomoć za nezaposlene porodilje

Od 1. januara jednokratna pomoć za nezaposlene porodilje u Beogradu, i one sa niskim primanjima, biće uvećana za 5.000 dinara. Tako će nezaposlene porodilje dobijati 30.000 dinara, a ukupna pomoć za prvo dete iznosiće 50.000 dinara.

To ne isključuje prava iz republičkog budžeta jer svaka porodilja ima pravo na još 100.000 dinara, dečji dodatak i sva ostala davanja.

Koja odluka vas najviše raduje? Odgovorite nam u našoj anketi, ili pišite u komentarima:

Minimalac, veće penzije ili plate činovnika, šta vas najviše raduje?

Glasajte

Video: Vučić o povećanjima plata i penzija u 2021.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kg

  A sta je sa platama na Fakulteti a u Kragujevcu. Da li ce se povećavati plate i koeficijent nenastavnim radnicima na Fakultetima. Hvala na odgovoru. I kad ce platni razredni za Fakultete u kragujevcu. Povećava se lekarima, penzioneri a, privatnici a. A sta je sa nama drugima. Dolina gladi nas kragujevac. Pogledajte i nas malo.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Daca

  Skacu plate ali skacu i cene. Tako da to nista ne vredi. Drzava ide u ambis.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Aco

  Da li mi živimo u istoj državi ??? Naravno da se teško živi,naravno da ima porodica koje jedva preživljavaju! Ali dali je sve baš tako crno !?? Automobila nikad više nije bilo,koliko porodica imaju po 2-3 auta, prodavnice,mega marketi,tržni centri puni,nikad se više nisu prodavale vikendice,kuće,stanovi,planine-banje- jezera puni turista,koliko prosečna porodica daje mesečno za mob. telefon i internet. A najviše se žale i najviše kukaju oni koji "teško" žive!!

  7
  11

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke