• 3

I bogataši mogu da žive skromno: 9 saveta koji će vam sačuvati novac u džepu

Bafet je poznat po tome što drži oblast investiranja "u malom prstu", ali i po tome što ne voli brendove i besmisleno rasipanje

  • 3
Warren Buffett, Voren Bafet

Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Američki investitor i osnivač kompanije "Berkšir Hatavej", Voren Bafet, ovog avgusta puni 91 godinu, ali je i dalje nezaustavljiv.

Iako mu je biznis "u krvi" i dobro zna kako sa novcem, to svakako ne znači da se rasipa. Štaviše, Bafet i te kako ume da štedi, a Yahoo govori o 9 saveta za "skroman život", po uzoru na iskusnog biznismena.

1. Ne razmeće se nekretninama i skupim vilama. Naime, Bafet živi u istoj kući od 1958, samo što je njena vrednost, naravno, u međuvremenu značajno porasla. Nekada je vredela oko 31.500 dolara, a sada bi je platio 288.700 dolara. Sve u svemu, ne radi se o milionima.

2. Retko uzima pozajmice, a svi znamo kolika "omča oko vrata" one mogu biti. Njegova jedina otplata kredita vezana je za kuću u Laguna Beach-u, koju je kupio 1971. godine, iako je svakako imao i novac u gotovini.

3. Doručkuje za male pare. Zaboravite na ceđene sokove, avokado tost i Benedikt jaja. Amerikanac obožava fast food hranu, te se retko odriče one iz Mekdonaldsa, koju obično kupuje na putu do kancelarije.

4. U garaži Vorena Bafeta neće naći najskuplje i najmodernije modele automobila, već na primer: unapredio je svoj Cadillac DTS iz 2006. u Cadillac XTS, za samo 45.000 dolara, tokom 2014. godine.

5. Ne zanimaju ga ni skupi brendovi, i eto uštede. Ne mari za slavna imena dizajnera ili najnoviji Ajfon. Dugo je posedovao svoj mobilni telefon "na preklop", vredan 20 dolara, dok prošle godine nije kupio Eplov uređaj.

iphone 12, ajfon 12

Foto: Unsplash

6. (Više) ne investira pozajmljenim novcem. Studentima u Notre Dame-u je 1991. godine rekao: "Nikada nisam pozajmio značajniju svotu novca. Nikada nisam i neću. Ne vidim poentu u tome". Doduše, mladi Bafet je jednom pozajmio 25% svog ličnog neto bogatstva, kako bi kupio akcije, a posle je upućivao ulagače u to kako ne bi napravili istu grešku.

7. Radi ono što voli, i to je možda najvažnije od svega. Tako savetuje sve ljude, a posebno mlade. "Tražite ono što volite, umesto da jurite pozicije koje dobro zvuče u rezimeu".

8. Bafet pronalazi kreativne načine da uštedi, a kada mu se rodilo prvo dete - pretvorio je komodu u kolevku. Za drugo dete je pozajmio krevetac. Možda vam ovo zvuči kao odlazak u drugu krajnost, ali Amerikanac smatra da ne treba trošiti novac tamo gde nije neophodno. "Ako kupujete stvari koje vam nisu potrebne, kasnije ćete prodavati ono što vam jeste potrebno" - njegov je moto.

9. Koristi keš, a ne kreditne kartice. Uredniku Yahoo! Finance-a je rekao 2019. godine da 98% vremena koristi gotovinu, posebno kada je u restoranu. Iako vam ovaj čin plaćanja deluje staromodno, ređe korišćenje kartice vas, zapravo, može sprečiti da nekontrolisano trošite novac (koji nemate).

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roko

    8. avgust 2021 | 14:11

    I koristi reciklirani toalet papir 😂😂😂

  • Mls

    8. avgust 2021 | 21:58

    Naravucenije, živi kao klošar da bi uštedeo pare koje neces trošiti.... Poenta?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>