• 0

Šta kada pri kupovini nađete razbijeno jaje u pakovanju? Ovo treba da uradite

Pre nego što kupi jaja, svaki potrošač treba da proveri da li su sva cela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati

  • 0
hrana, jaja, povrće Foto: Freepik

U gotovo svakom pakovanju jaja - barem jedno je razbijeno. Jaje, kažu, zaradimo za dva minuta, ali sa napuklim, na ovim temperaturama, možemo dobiti i nešto što nam nikako ne treba.

Sigurno ste nekada u supermarketu naišli na razbijeno jaje u kutiji. Ta jaja mogu biti veoma opasna, upozoravaju stručnjaci.

- Praktično, jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smeju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju - kaže dr Dejan Krnjaić, sa Fakulteta veterinarske medicine, a prenosi RTS.

Grčevi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost, najčešći su simptomi salmonele.

"Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reč o namirnicama životinjskog porekla, najpre meso, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja - objašnjava dr Sonja Giljača, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Pored salmonele mogu neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera, poput nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti i do kvara samog jajeta i u tom slučaju jaje je promenjeno po samom izgledu i samom mirisu. Međutim, nažalost, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled deluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju - ističe Krnjaić.

Pre nego što kupi jaja, svaki potrošač treba da proveri da li su sva cela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati.

Namirnice pred istek roka na popustu u Srbiji: Smete li to da jedete?

Telegraf Biznis se nedavno dotakao i ove teme.

radnja, supermarket Foto: Freepik

Iako su prodavci u obavezi da iz prodaje uklone proizvode kojima je istekao rok, kupci bezbedno neke od njih mogu da koriste i po nekoliko meseci posle datuma koji stoji na pakovanjuDa li su ovi trgovci u Srbiji pogrešili?

Udruženja potrošača pozvala su na odgovornost, a mi smo proveravali da li je ta hrana bezbedna.

- Ta tema je posebno aktuelna poslednjih godina, jer se deo prodavaca "dosetio" da prethodno podigne maloprodajne cene (u odnosu na redovne), a onda ih naknadno "spusti" i oglasi kao akciju pred istek roka. Dakle, na taj način se zavaravaju kupci koji misle da zbog isteka robu jeftinije kupuju, a to nije tano jer je prethodno namenski podignuta startna cena na koju je primenjena akcija - objašnjava za naš portal Duško Marjanović Predsednik Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije.

Kada se redovne maloprodajne cene dodatno spuštaju pred istek roka, onda na taj način svi prodavci pokušavaju da očiste lager i to upravo rade takvim akcijama.

- Da budem precizniji u pitanju je vreme pred istek označenog roka "Best before", u kome proizvođač garantuje deklarisane vrednosti proizvoda - napomenuo je naš sagovornik.

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>