• 5

Prvi je septembar, i kasica prasica se vratila s odmora: Kako da uštedite brzo i lako?

Možda ste sebi dali malo oduška tokom jula i avgusta, ali je sada pravo vreme da se uhvatite u koštac sa svojim rashodima i napravite mudar plan štednje

  • 5
kasica prasica

Foto: Freepik

Maltene svuda u svetu 1. septembar je simbol početka, nekog novog poglavlja u životu, bilo na privatnom ili poslovnom planu.

Deca se vraćaju u školske klupe, a zaposleni na posao, posle odmaranja, mora, i neretko - impulsivnijeg trošenja novca. O tome smo pisali i prošlog meseca, kako je oporavak američke privrede, na izvestan način, "vetar u leđa" građanima da troše više i nadoknade propušteno.

Ipak, kako se pandemija ne smiruje, postoje naznake da bi se svetske ekonomije ponovo mogle naći, barem delimično, u problemu. To svakako utiče na obim lične potrošnje, BDP, sigurnost građana, javne finansije, ali i kućni budžet.

Štednja, zapravo, ne mora biti tako zahtevna kako vam se čini. Naravno, potrebno je da imate jasan stav, čvrsto donesenu odluku i strpljenje, a pre svega - cilj zbog kojeg ostavljate novac sa strane svakog meseca.

1. Izbegavajte (smanjite) brzu hranu i kafe napolju

 

Napravite selekciju: ako imate omiljeni restoran, naravno da ćete ponekad ići u njega, ali birajte za to pravo vreme i poručujte jela koja su vredna vašeg novca, jer je prirodno da vas obrok napolju (koji vam neko sprema) - košta više od onog koji spremate kod kuće.

Ako kafa u lokalu, u proseku, košta 200/300 dinara, a vi praktikujete tu naviku minimum pola meseca, to je onda trošak od 3.000 do 4.500 dinara. Za početak, probajte da umanjite iznos na pola, tj. odreknite se 7, 8 kafa iz lokala mesečno - i sa strane ostavite 1.500 do 2.250 dinara.

Ovakav tip trošenja je dosta učestaliji leti kada se više krećemo, češće boravimo napolju, posebno kada su dani odmora. Takođe, mnogi ne vode računicu kada su na moru i uglavnom dosta para daju na hranu i piće van kuće. U prvi mah ne deluje kao da vam odlazi mnogo novca, ali novčanik vremenom biva sve tanji i tanji.

Stan dnevna soba pare štednja

Foto: Freepik, Shutterstock

2. Primat dajete fiksnim, a tek onda sekundardnim rashodima

 

Šta su standardni troškovi? Jednostavno, oni vezani za stanovanje, vrtić, račune, automobil (ako ga imate), hranu. Iako je posedovanje kola i sipanje goriva za mnoge danas luksuz, ne samo kod nas već i u svetu, mnogi ne mogu da zamisle nijedan dan bez automobila - te je ovaj rashod vremenom postao fiksni.

Ono sekundarno odnosi se na kupovinu odeće/obuće, opreme za kuću, davanje novca za zabavu, sportske aktivnosti i tome slično. Kada sumirate fiksne troškove, napravite presek sa koliko novca raspolažete, i za svaki slučaj - uvek računajte na neki neplanirani trošak u mesecu.

3. Pauzirajte s korišćenjem kreditne kartice

 

Iako ne deluje tako, ovo je možda najbezbolniji način da novo poglavlje u životu započnete rasterećenije - barem u domenu finansija. Problem s ovom vrstom kartica je što se ljudi prečesto "opuste", ne vodeći računa o tome koliko troše, a kada se rate nagomilaju - kasno shvate da iznose maltene pola njihove plate.

Takođe, iako mnoge svetske zemlje odbacuju keš, koristeći isključivo karticu, gotovina ima svojih prednosti - barem u kontekstu štednje, i ako vam je budžet limitiran te morate "meriti" svaki potrošeni dinar.

Platne kartice, takođe, znaju da budu "varka" za trošadžije: bolje je podizati keš s vremena na vreme, i kretati se u tom okviru, u smislu potrošnje. Možete odrediti dnevni/nedeljni/mesečni budžet.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A od

    1. septembar 2021 | 08:53

    Čega se štedi?

  • Cinik

    1. septembar 2021 | 10:14

    Da, da, septembar je pravo vreme za štednju. Daca polaze u školu, knjige i opema jeftino, zimnica može i da se ne sprema jer je u marketima jeftinije... Blago nama.

  • Ja

    1. septembar 2021 | 09:19

    Nemoj da pijes nista sem vode, bez cigara, bez povrca i voca, meso nikako, jedi suvi hleb i sedi kuci i nemoj da zivis i eto ustedeces.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>