• 31

Srbija je zabranila skok cene hleba, zašto taj model ne primeni na meso, ulje i naftu?

Država je već ograničavala cenu osnovnih namirnica - da li to može opet da uradi?

  • 31
kvasac, mešenje hleba, kuhinja, recept,

Foto: Shutterstock

Vlade Srbije donela je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 čime je maloprodajna cena hleba od brašna tog tipa ograničena na maksimalnih 46 dinara u narednih šest meseci. Ostavljena je mogućnost da se ta odluka produži.

U ovo izazovno vreme kada poskupljuje gotovo sve od usluga, hrane preko komunalija, pitanje je zašto se takva mera ne sprovede i za ostale sektore. Poznato je na primer, da je na početku pandemije vlada ograničila cene za čak 36 osnovnih namirnica. 

Posle toga, mesecima je blago rasla cena ulja, mesa postepeno, dok je gorivo menjalo cenu i na nedeljnom nivou.

Novu uredbu vlade pozdravljaju i u udruženju potrošača, ukazujući da bi bilo dobro primeniti model i za druge situacije.

- Zašto se taj model ne iskoristi na ulje, meso, ili naftu gde se primenjuje akcizna politika? Model je dobar i mogli bi i da ugledaju što bi takva uredba na kraju sprečila probleme i poskupljenja preko noći koja možemo da vidimo prethodnih nedelja i meseci - kaže za naš portal Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

Učešće ove vrste hleba u strukturi nabavke hleba svakog trgovca, treba da bude najmanje 30 odsto, kako bi se onemogućilo izbegavanje primene ove uredbe.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić rekla je ranije danas da je doneta Uredba na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

"U ovom trenutku, planirana je intervencija iz robnih rezervi od 30.000 tona brašna, a potom ukoliko bude potrebe Republičke robne rezerve će odreagovati dodatnim količinama", izjavila je ministarka.

Kako je dodala, Uredba se donosi u cilju osiguranja snabdevenosti tržišta i očuvanja cenovne stabilnosti ove osnovne životne namirnice zbog skoka cena žitarica i brašna, koje su dostigle rekordni nivo u svetu i kod nas.

Tim povodom se oglasila i Unija pekara Srbiije koja podržava uredbu o maksimalnoj ceni hleba.

- Naime, podrška je usledila posle dogovora sa predstavnicima Vlade, koja će preko Unije pekara Srbije i Republičke direkcije za robne rezerve pekarima, koji se bave proizvodnjom hleba, obezbediti brašno po ceni od 30 dinara - naveli su oni.

Unija pekara Srbije očekuje već za nekoliko meseci stabilizaciju cena pšenice na našoj i stranim berzama i nada se da neće biti potrebe za produženjem uredbe.

Šta država može da uradi da spreči skok cena?

 

Šunka. hrana, meso, mesne prerađevine

Foto: Shutterstock

Unija pekara Srbije, kao najveće udruženje proizvođača hleba i drugih pekarskih proizvoda, takođe podseća da nije održala nikakve sastanke u okviru svog udruženja povodom povećanja cena hleba.

Kada je reč o predlogu da se uredba proširi na druge asortimane, ranije su iz resornog ministartva govorili za naš portal da država ima druge mehanizme.

Na primer, ukoliko dođe do povećanja cena ulja koje nemaju ekonomsko opravdanje, jedan od načina za spuštanje cena je i privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja, kako bi se omogućila veća konkurencija, rekli su za naš portal u Ministarstvu.

Uljarska industrija strateška grana poljoprivrede zbog čega su carine na uvoz suncokretovog ulja iz EU u Srbiju prilično visoke i iznose 30 odsto. Oko rekacija cena mesa često se uključuje i Ministarstvo poljoprivrede sa svojim merama u stočarskoj proizvodnji.

Na cenu nafte utiče više faktora, a oni sa svetskog tržita se na naše preliju za oko dva meseca: 

Analize Udruženja naftnih kompanija Srbije, pokazuju da je izmena akcizne politike neophodna i da bi određenim merama naša zemlja mogla znatno da smanji kupovinu goriva u susednim zemljama, što je poslednjih godina ustaljena praksa stanovnika pograničnih mesta, o čemu je Telegraf Biznis više puta pisao. 

Po visini fiskalnih i parafiskalnih nameta koji opterećuju svaki litar goriva Srbija prednjači u odnosu na zemlje sa kojima se graniči, što stvara probleme i naftnim kompanijama zbog pada ukupnog prometa i državi zbog manjih fiskalnih prihoda.

I NBS može da utiče monetarnom politikom, a evo šta su o tome rekli nedavno i kako bi to uticalo na kurs dinara. 

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Маљута Скуратов

    9. novembar 2021 | 20:44

    Држава појефтини хлеб -пекари смање векну!

  • Ivan

    9. novembar 2021 | 21:40

    Zato sto se hleb moze umesiti kod kuce a zejtin ne mogu napraviti niti izbusiti rupu u dvoristu da nadjem naftu. Drzava drma akcizama i cenama tamo gde najvise vidi zaradu. Na hlebu nema toliko zarade jer ljudi sa sela imaju brasna koliko hoces i mogu da mese hleb.

  • Ekonomski

    9. novembar 2021 | 20:08

    Tigar.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>