≫ 

Bili smo na licu mesta: Police i rafovi prazni u Nemačkoj, a ako nađete ulje košta čak 6 evra po litru

 ≫ 

Reporterka portala Telegraf Biznisa obišla je nekoliko trgovinskih lanaca

Rafovi, Nemačka, cene, M.Zulic Foto: Telegraf.rs

Rekordni skok cena životnih namirnica ozbiljno je zabrinuo sve potrošače u Nemačkoj. Ne samo da je vrtoglavi skok vidan u svim supermarketima, kupci se suočavaju i sa novim problemom, nestašicom ulja.

Do nedavno rafovi na kojim su stajale veće količine ulja, šećera, brašna i testenine, potpuno su prazni. Usled ukrajinske krize stopa inflacije u Nemačkoj je dostigla neverovtanih 7,6 odsto. Reporterka portala Telegraf Biznisa obišla je nekoliko trgovinskih lanaca:

-U domaćinstvu sam litar ulja kupila još pre dva meseca, očekujući da nema potrebe za zalihama. Međutim, prevarila sam se. Još uvek tragam za suncokretovim uljem i obilazim sve radnje. U nekoliko marketa, zabeležila sam prazne police , bez ulja, brašna, sećera i testenine. Skok cena najviše je primetan kod mlečnih proizvoda, jaja, mesa , voća i povrća. Suncokretovo ulje pronaći, isto je kao da tražite vlas u senu, u ponudi su maslinovo ulje , puter...U jednoj radnji , nešto skupljoj inače, našlo se suncokretovo ulje, po ceni od 6,30 evra po litru. Odlučili smo da ćemo ipak pričekati sa kupovinom ovog proizvoda, ili ga zameniti puterom za kuvanje.

Životne nemirnice u globalu su poskupele od 30 do 50 odsto. Trgovci odmahuju glavom , govoreći da su ljudi od početka ukrajinske krize počeli da stvaraju zalihe, da problem imaju sa dobavljačima koji ne mogu da isporuče dovoljnu količinu proizvoda. Kriza je pogodila sva domaćinstva u Nemačkoj, u zapadnom delu cene su još veće, rekla nam je Svetlana Popović iz Baden Wirtemberga:

- Ovo je najveća inflaciona stopa u poslednjih 40 godina. Cene proizvoda rastu, na primer u “Aldiju” podignute su do 40 posto, kako sam pročitala 400 proizvoda je poskupelo, najviše meso, mesne prerađevine,ćuertina i piletina, kafa, jaja i puter. Kod nas još uvek ne možemo da nađemo ulje, brašno jkada pronađemo možemo samo 1 kg da kupimo. Za jednu tročlanu porodicu potrošačka korpa je skočila za neverovatnih 40 odsto, cene goriva- benzina i dizela bukvalno su peko noći eksplodirale.

Na istoku Nemačke, javila nam se M. Zulić, mama dvoje dece, koja sa svojom porodicom živi u Drezdenu:

-Mi kao četvoročlana porodica osetimo ovaj nagli skok cena , kao posledica korone, sada ukrajinske krize, ova godina je u znaku poskupljenja-energenata i osnovnih potrebština. Ne samo da je cena goriva naglo skočila, tu su esencijalne namirnice, ulje, žitarice, brašno,jaja, meso... Kako imamo malu bebu, svedoci smo poskupljenja potrebština za bebu, od pelena do gelova za zubice. Plate teško da mogu pratiti porast cena, jer svako poskupljenje prati i povećanje minimalne satnice, ali za sada to u Nemačkoj ne možemo očekivati. Prema nekim našim očekivanjima, minimalna satnica rada bi trebalo tek od septembra da se poveća.

Rafovi, Nemačka, cene, M.Zulic, Na istoku Nemačke, javila nam se M. Zulić, mama dvoje dece, koja sa svojom porodicom živi u Drezdenu/Foto: Telegraf.rs, Instagram

Šta je najskuplje u Nemačkoj od životnih namirnica?

Zavod za statistiku u Nemačkoj, objavio je i zvanično da je suncokretovo ulje poskupelo za 28,9 posto, paradajz i krastavci (u kilogramu), 30 posto, maslac 20,4 posto, jaja 16,3 odsto.

Cene mesa po kilogramu su takođe skočile, do 30 odsto više, mleko, mlečni proizvodi, pa i pojedini slatkiši.

Da biste koliko toliko uštedeli, najbolje je pratiti nedeljne angebot (punude), koje svi trgovinski lanci nude. Pa se ovo nedelje u trgovinskom lancu “Lidlu” nudi meso od 16 do 20 posto jeftinije, kao i pojedino voće i povrće.

Cena goriva još uvek ostaje enormono visoka(2,09 evra), mnogi se opredeljuju za javni prevoz. Kako je predloženo od strane jedne političke partije (SDP), ukidanje vožnje tokom nedelje i praznikom, uštedelo bi potrošnju goriva, kao 1973. godine kada je došlo do velike naftne krize. Za sada ostaju kao predlog koji je iniciran od strane zelenih, kriza svakako da ulazi svima u džep, a inflacija nastavlja da raste jer nagoveštaja o smanjenju nema- navode i iz Ekonomskog saveta nemačke vlade.

Video: Da li pravilno odlažete hranu u frižideru? Niste svesni da pogrešno stavljamo namirnice

(Dragana S. Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijela Pantić

    11. april 2022 | 19:58

    Sestra mi radi u Esenu,ima svega u prodavnicama nigde nisu nikakve nestašice! Kumovi žive u Hanoveru,ista situacija- prodavnice pune kao oko,cene pristupačne i za nas u Srbiji! Drugarica radi u Elmu kao medicinska sestra,tamo takođe stanje redovno! Prodavnice snabdevene, nema nestašica! Školski drug mi radi u Šverinu ( ex istočna Nemačka) i kod njih sve u redu što se tiče snabdevanja! Samo izgleda nestašica u Nemačkoj ima u našim medijima! Znamo već- Srbija je najbogatija u Evropi, pravi Eldorado, samo što ćemo još malo da pasemo travu kako cene skaču u nebesa! A o tome naravno ne pišete!

  • CcCcC

    11. april 2022 | 19:49

    ,,Fero roše" kugle u Nemačkoj 2,5 evra ili ti oko 300 dinara, a u Srbiji celih 700-800 dinara ili ti 7 evra! U Nemačkoj prosek plate 3000 evra a u Srbiji 300 evra! E baš jadni Nemci, ne znaju oni šta znači Ekonomski tigar Srbistan!

  • Златокоса

    11. april 2022 | 20:11

    Нека питају своје политичаре зашто су рафови празни а цене дивљају широм Европе. Нека их питају зашто су слушали војно крило НАТО партнера, уместо привреднике, економисте, умерене политичаре и аналитичаре. Војна индустрија не може да надомести 80% светске производње сунцокрета, колико производе Русија и Украјина заједно. Као и да не могу да надоместе по увоз гаса и нафте из Русије. И то по најповољнијим ценама. Као и да не могу да надоместе читав Мендељејев систем свега што је потребно за индустријску производњу, а увози се из Русије. Систем коришћења обновљиве енергије је деценијски процес, и никада неће у потпуности моћи да искључи традиционалне енергенте. А гас је незаобилазни транзициони енерретски производ. Санкције РФ испразниле су стандард становништва европског континента, оставиле га без основних намирница. Зашто? Зато што неко није хтео РФ да обезбеди писмене безбедносне гаранције о војној неутралности Украјине и ненуклеарни статус те земље. Медијски трикови председника Украјине неће нахранити, огрејати, платити превисоке рачуне, запослити грађане ЕУ. Нити ће обезбедити мир његовим сународницима. И ово нема везе са русофилијом, већ са јасним показатељима . Демократија не постоји,а још мање се маже на хлеб. Јер демократија подразумева компромисе и дијалог, а очигледно је да када се она утерује санкцијама, бомбама, резолуцијама, заправо показује свој аутократски фашисоидни профил. Сол Инвиктус

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>