• 31
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavicu je njen bankar pitao da li se kladi, odgovor bi mogao da je košta kredita za stan: Šta sad banke traže

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema našim saznanjima pojedine banke pooštrile uslove za kredite

  • 31
Stambeni kredit slot aparati Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Vrednost euribora prešla je i tu magičnu granicu od 3,5 odsto, čime je ova ključna kamatna stopa za bankarsko tržište na evropskom kontinentu od početka godine skočila za oko 30 odsto. To se najviše odražva na one koji imaju kredite u evrima.

Sa poslednjim usklađivanjem kamata u Srbiji sa euriborom, koje je bilo 31. marta, prosečne rate od oko 250 evra uvećane su za oko 80 evra. Mnogima, koji su nedavno uzeli kredit, i preko 100 i to samo za samo nekoliko meseci.

Kao što je Telegraf Biznis pisao, euribor ostavlja posledice na rate kredita zaduženih u evrima, a zbog toga su mnogi u delemi da li da uzimaju fiksne ili promenljive kamatne stope prilikom uzimanja stambenih kredita.

Naročito što su, prema našim saznanjima pojedine banke pooštrile uslove za kredite. Tako, što se nekada u šali govorilo da "banke traže krvnu sliku za odobrenje", nije daleko od istine.

Tako, neke banke traže veće učešće od uobičajenih 20 odsto, ali su i smanjile nivo opterećenja na platu. To znači da nisu spremne na određenu vrstu rizika da bi vam dozvolili da vam rata kredita iznosi kao pola vaše prosečne mesečne zarade.

Prate dodatno poslovnu likvidnost u kompanije u kojoj radite, koja, prema novim uslovima, ne bi smela da ima nikakav dug na računu. Prate prilikom odobrenja stambenog kredita da li stan kupujete od investitora ili od privatnog lica. Naš sagovornik, koji radi na takvim kreditima u jednoj poznatoj banci, savetuje da birate i spratnost ali i lokaciju.

- Lokacija može da utiče na kreditni rizik, a takođe, nije isto da li je stan u suterenu, ili u potkrovlju. Dodatno, savetovao bih da pratite koji investitori imaju zelene pasoše i sertifikate koji prate razrede energetske efikasnoti. Ne toliko zbog samog odorenja kredita, već što je to jedan od retkih razloga da dobijete povolniju kamatu, tzv. "zelenu" - navodi nam on.

Međutim, ono što je posebno rezingiralo našu sugrađanku Slavicu Matijević (32), jeste što je njen savetnik u banci insistirao da odgovori i na pitanje da li se kladi.

To je, naveo joj je, stavka koja "vrlo" može da utiče na odobrenje kredita, i iako mu je neprijatno (kako joj je rekao), to je procedura koju mora da ispoštuje.

kreditna kartica Foto: Freepik

Srećom, Slavica nema takve navike, pa je to obradovalo njenog savetnika. U suprotnom, česta uplata onlajn naloga ili popunjavanja tiketa na kladionicama, kazinima i slot igrama koštalo bi je stambenog kredita.

To se odnosi na korisnike koji primaju i obavljaju sve transakcije sa jednog računa, pa bankari lako mogu da provere tok novca.

- Ističemo, ovo je interna praksa banaka, nije obavezna, ali treba obratiti pažnju - kaže nam jedan od bankara i savetuje da je čist bilans najbolja ocena pri Kreditnom birou, i najkraći put za odobrenje kredita.

Da se vratimo na rate, kada se usklađuju?

U slučaju tromesečnog euribora, on se usklađuje 4. puta godišnje: 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra.

Rate na kredite sa šestomesečnim euriborom se usklađuju dva puta godišnje, tj. 30. juna i 31. decembra.

(Telegraf Biznis)

Video: Jelena je bila uspešna bankarka u Italiji, ali je svoju šansu našla u Srbiji: Danas pravi haljine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    19. april 2023 | 20:42

    Najstrasniji zelenasi kojima je drzava dozvolila da rade sta hoce sa svojim gradjanima. Shvatam i njihovu opreznost i teska vremena ali oni prosto nemaju dusu i zalaze previse u intimu ljudi. Pitam se samo sta je sledeci nivo ?

  • Pink Panter

    19. april 2023 | 20:35

    Sve strane banke treba ocerati

  • Alex

    19. april 2023 | 23:36

    Sramota je šta banke rade građanima! Njima je malo i 20% zarade na učešću, skok cene kvadrata nekretnina, velike kamatne stope u odnosu na ostatak Evrope pa sad dižu euribor u nebesa jer, zamislite, nisu sigurni u ovoj nestabilnoj situaciji pa da se osiguraju još MALO! Kožu sa leđa skidaju ljudima a država ćuti! Sramota bre!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>