• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Anja ne gasi bojler, muž joj kaže da im to "jede" struju: Ko je u pravu? Faktor koji svi previdimo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekome je ovaj kućni uređaj upaljen non-stop, a nekome po potrebi. Pritom, računi za struju im često budu na sličnom nivou, pod uslovom da ostalim resursima raspolažu jednako. O čemu je reč onda?

  • 4
žena se tušira, tuširanje Foto: Shutterstock

Večita dilema: ostaviti bojler upaljen ceo dan ili ga gasiti, pa paliti, odnosno koristiti po potrebi?

Naša čitateljka Anja kaže da je "navikla" da ostavlja bojler upaljen po ceo dan, jer želi da uvek ima toplu vodu, i tvrdi da je probala i obrnutu strategiju, ali da joj struja nije bila značajno umanjena.

S druge strane, otkad živi sa suprugom često su u konfliktu, jer je on stava da bojler treba gasiti - radi uštede, ali i kada nisu tu, da slučajno ne dođe do nekih nemilih situacija zbog upaljenog uređaja.

Dakle, nije reč samo u uštedi struje i novca, već i o trajanju bojlera (grejača), a opet se sve to svodi na - vaš novčanik.

Po ko zna koji put postavljamo isto pitanje - Ko je u pravu, Anja ili njen suprug?

Majstori kažu da nema "100% tačnog odgovora", jer on zavisi od više faktora, odnosno od vašeg stila života, domaćinstva, organizacije unutar doma.

Ukoliko dom deli bračni par ili u njemu živi samac, te ako toplu vodu iz bojlera koristite samo za tuširanje (kupanje) - onda je preporuka gasiti bojler onda kada vam ne treba. Iako to nije uvek izvodljivo, predlaže se paljenje bojlera noću, kada je struja jeftinija.

Bitno je i podešavanje na bojleru: najbolja je "zlatna sredina", što znači da bude podešen ili na dvojku ili na temperaturi od 55 stepeni.

Ako je, pak, po sredi višečalana porodica - više ćete uštedeti ako je bojler stalno uključen. Osim toga, zavisi da li se voda iz bojlera koristi samo za tušranje (kupanje) ili i za kuhinju. Ako sva topla voda u domu ide iz jednog aparata - onda je preporuka da bojler na gasite.

Momenat o kojem, ipak, malo nas razmišlja, a koji je najvažniji jeste da bojler uvek isključite kada ste pod tušem.

Podsećamo vas i na ovaj trik o kojem smo pisali pre nekoliko meseci, a tiče se upravo "uštede novca pod tušem". Ne razumete na šta mislimo? Evo objašnjenja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    23. april 2023 | 11:16

    Bojler svakako isključiti kod tuširanja, bilo je nekoliko smrtnih slučajeva. Struja i voda ne idu zajedno

  • ime

    23. april 2023 | 12:24

    Meni je stalno ukljucen, ugasim kad se tusiram i kad idemo na put

  • Veteran

    23. april 2023 | 13:22

    Bojler treba isključiti kada se kupate, inače treba biti uključen uvek, jer manje potroši struju da dogreje vodu nego da zagreva hladnu vodu to da znate i nema tu nikakve dileme..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>