• 14
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ova usluga zaslužuje da bude u cenovniku? Beograđaninu naplatili salvetu 180 dinara, a nije je ni tražio

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina restorana, posebno u centru grada, ručak služi između 13 i 15 časova

  • 14
Rim račun Foto: Filip Plavčić, Telegraf

U poslednje vreme, kako je inflacija porasla u celom svetu, a cene hrane dostizale iznova rekorde, navikli smo da se ugostitelji dovijaju kako bi im kasa na kraju dana bila punija. 

Svedočili smo tome da su počeli da naplaćuju kriške pomoranže uz sok, čašu vode, ili pak samo sedenje u lokalu. I za to "neću ništa", pojedini su pravili cenovnik.

Ipak, ima vlasnika lokala koji iznenade idejama u ovom sektori. Našoj ekipi koja se nalazila u Rimu naplatili su salvetu 1, 5 evra, a je niko nije ni tražio.

Kao što se vidi na računu sa naše fotografije, salveta je uredno u cenovniku ovog restorana. 

Većina restorana, posebno u centru grada, ručak služi između 13 i 15 časova, a ukoliko planirate da posetite neki od poznatijih restorana, rezervacija je obavezna i to nekoliko dana unapred.

Takođe, retko gde ćete moći da dobijete kafu za poneti, jer Italijani imaju pravilo da se u kafi uživa i da se ona pije odmah na licu mesta, dok je još vruća. Ovih dana teško je naći mesto u centru, a blizu čuvene fontane Di Trevi dodatno ćete i platiti ugođaj.

salveta Foto: Telegraf.rs

Probali smo picu na 10 metara od centra fontane i evo kakve su cene: "margarita" košta 8 evra, "napoli" je devet, dok je "kaprićoza" 10 evra. u obližnjoj ulici Delle Muratte, nalazi se nešto skuplji restoran, ali ima mesta. Takođe, u ulici Delle Muratte, prodaje se čuveni sladoled Il Maestro del gelato koji često možete da vidite na fotografijama turista koji posete ovaj grad.

Opširnije u našem posebnom tekstu OVDE.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile od Stalaća

    23. maj 2023 | 14:00

    Kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.Tamo je to tako, a tako je zato što taj jedan grad ima godišnje više turista nego celo Hrvatsko i Crnogorsko primorje zajedno, pa ih boli uvo.Ima i kod nas takvih sličnih pokušaja.Ja sam slične stvari doživeo u Zemunu na Reci, u Skadarliji...Kod nas me izluđuje kuver.Često razgovaram o tome sa konobarima i menadžerima restorana i ne vidim apsolutno ništa čudno u tome da hoću da platim samo ono što sam naručio, a salvete, escajg, čaše, stolica, sto i usluga konobara se podrazumeva.Zato i plaćamo hranu i piće 5 puta skuplje nego u prodavnici.Kuver bi trebao biti džabe kao gest dobrodošlice, što si došao da im ostaviš pare i da postaneš lojalni potrošač.Bakšiš samo ako sam zadovoljan uslugom, mada ga skoro uvek ostavljam.Jer tamo gde nije tako i ne idem.Ogroman je broj restorana, a malo dobrih.Desilo mi se i da u nekom fensi restoranu na NBG, gde je ceo jelovnik na Italijanskom bez prevoda, nisam mogao da pojedem pastu koliko je bila odvratna.Konobar i vlasnik sav na note, zagleda te od glave do pete, a ja onda dobijem potrebu da ih zaj.bavam.

  • A. P

    23. maj 2023 | 14:42

    Mogli su u cenovniku da napisu, i cena usluge za toalet. Narod postaje nemilosrdni nema nikakvu meru u zivotu.

  • Veteran

    23. maj 2023 | 15:48

    Nikada ništa ne konzumiram u velikim gradovima,posle šetnje i razgledanja znamenitosti,sednem u auto i pravac u neko manje mestašce,mali restorančić,em je bolja hrana,bolja usluga,sve mnogo jevtinije,i još sam im zanimljiv kao gost,ispričamo se kao ljudi,razmenimo tel.brojeve,tako sam i stekao par prijatelja,Italijana,Španaca,Grka,itd...,čak su me neki i posetili u N.Sadu! Zapamtite nema kvaliteta gde su gužve,hrana se izbacuje kao na fabričkoj traci,još kad mi je jednom rekao da rezervacija za ručak traje 1.(jedan sat) e od tada sam završio sa ekskluzivnim restoranima!🤐

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>