• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Hladna pena" je dodatak kafi koji se posebno plaća: Prodaja ide slabije, da li i vi štedite na kafićima?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hladna pića su činila tri četvrtine američkih porudžbina pića u proteklom periodu

  • 1
starbaks kafa Foto: Shutterstock

Popularni lanac kafeterija, Starbaks, 1. avgusta je objavio kvartalnu zaradu koja je nadmašila očekivanja analitičara, ali je, sa druge strane, prodaja na istoj toj lokaciji "promašila" procene Volstrita.

Ipak, kompanija je ponovo potvrdila svoje izglede za fiskalnu 2023. godinu, tokom konferencijskog poziva. Starbaks predviđa rast prihoda od 10% do 12%, i neznatno je podigao svoje izglede za rast, kada je reč o prilagođenoj zaradi po akciji: sa najniže granice od 15% na 20%.

Akcije kompanije pale su za manje od 1% u produženom trgovanju, piše CNBC, i izveštava o tome šta je kompanija izvestila u poređenju sa onim što je Volstrit očekivao, na osnovu ankete analitičara Refinitiva:

  • Zarada po akciji: 1 dolar prilagođene zarade, naspram očekivanih 95 centi
  • Prihod: 9,17 milijardi dolara, naspram očekivanih 9,29 milijardi dolara

Gigant kafe prijavio je neto prihod u trećem fiskalnom kvartalu - od 1,41 milijardu dolara, ili 99 centi po akciji, u odnosu na 912,9 miliona dolara, ili 79 centi po akciji, od pre godinu dana. Operativna marža kompanije povećana je na 17,3% sa 15,9%, podstaknuta poboljšanjima u produktivnosti i višim cenama proizvoda.

Ne računajući artikle, Starbaks je zaradio 1 dolar po akciji. Neto prodaja je porasla za 12 procenata, na 9,17 milijardi dolara. Prodaja kompanije u istoj radnji porasla je za 10 odsto, što je opet ispod procene StreetAccount-a od 11%.

Rast prodaje u istoj radnji u Severnoj Americi i na njenim međunarodnim tržištima bio je blaži nego što se očekivalo.

Ipak, potražnja je i dalje jaka na domaćem tržištu, pri čemu se Starbaks širi i u Kini, napominje dalje CNBC. Saopšteno je i da je promet kupaca porastao za 1% u poslednjem kvartalu.

Štaviše, kupci su kupovali više sendviča za doručak, zajedno sa porudžbinama kafe, i u napitke dodavali skupe dodatke poput hladne pene. Sada je i takvo doba godine da Starbaks dobro prodaje svoja hladna pića, koja su činila tri četvrtine američkih porudžbina pića u proteklom periodu.

Da li naručujete kafu napolju kao i pre ili slabije?

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gola Istina

    13. avgust 2023 | 15:11

    Imam 33, nikad nisam bio u kaficu, nisam alkos i kafedzija, cilj mi je da se plate racuni, i sta ostane, to je luksuz, i da zivim od 10 000 mesecno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>