• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri pravca kretanja minimalca u Srbiji: Danas bi mogla da padne odluka, govori se o dvocifrenom skoku

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imaćete zvaničnu informaciju u ranim popodnevnim satima, poručio je premijer Vučević

  • 0
Banka, šalter, novčanik, novac, pare Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da ćemo nakon sednice Socio - ekonomskog saveta, ukoliko se postigne dogovor sa Sindikatima i Unijom poslodavaca, imati dobre vesti i dvocifreni skok minimalca, odnosno značajno povećanje imajući u vidu, kako je rekao, sve okolnosti.

On je za tv Prva rekao da će to povećanje biti veće nego što su inflatorna kretanja.

- Imaćete zvaničnu informaciju u ranim popodnevnim satima. Podićićemo životni standard koji utiče na kvalitet života. Nije to lako, Sindikati očekuju veće zarade - rekao je Vučević.

Premijer je istakao i da je minimalna zarada često osnovica za druge zarade, odnosno da povećanjem minimalca rastu i druge zarade.

- Poslodavci ne mogu da ugroze svoje poslove i u ceo proces mora država da se uključi. Država je aktivni učesnik - rekao je Vučević.

Tri pravca kretanja minimalca u Srbiji

novčanik, novac Foto: Shutterstock/woff

Šta traže Sindikati, šta su spremni da ponude poslodavci, a kakav presek daje Vlada Srbije?

Kako smo već ranije preneli, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) očekuje da se na pregovorima dogovori veće povećanje minimalca nego što je bilo prethodnih godina a kako je za Tanjug izjavio sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović ova sindikalna centrala izlazi sa predlogom da minimalna cena rada bude 60 odsto potrošačke korpe što sada iznosi oko 62.000 dinara.

Na sastanku koji je održan prošlog četvrtka, poslodavci se nisu usaglasili sa Sindikatom i predložili su povećanje od osam odsto, pa bi minimalna zarada iznosila nešto više od 50.000 dinara. Tako da je dogovor izostao.

Oko 35 odsto poslodavaca nije spremno za dalji rast minimalne cene rada, od kojih njih 47 odsto ukazuje da će povećanje uticati na smanjenje broja zaposlenih. Najosetljiviji sektori po pitanju rasta minimalne cene rada su uslužne delatnosti, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije.

Vlada Srbije od početka pregovora govorila je da će minimalac ići na preko 51.000 dinara, odnosno rast od 8 do 10 odsto - juče su stigle bolje vesti sa predlogom o rastu većem od 10 odsto.

Trenutno, miminalac iznosi 47.154 dinara.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>