• 0
 ≫ 

Šampioni koji će kreirati budućnost: Kako da auto bez vozača razume onog drugog, pravog

 ≫ 

Ovogodišnji pioniri znaju da je tehnologija više od inovacije - to je i primena

  • 0

Jedna kompanija planira da pošalje na Mars rakete odštampane u 3D, druga koristi veštačku inteligenciju da bi pomogla automobili bez vozača razumeju ponašanje drugih učesnika u saobraćaju, dok treća koristi veliku količinu podataka kako bi pomogla u sprečavanju prirodnih katastrofa.

 

Oni su među 56 kompanija koje je Svetski ekonomski forum nazvao svojim tehnološkim šampionima 2019. godine.

- Naši novi tehnološki pioniri su na samom vrhu mnogih industrija, koristeći svoje inovacije za rešavanje ozbiljnih problema širom sveta - kaže Fulvija Montresor, šef tehnoloških pionira na forumu.

- Ovogodišnji pioniri znaju da je tehnologija više od inovacije - to je i primena. Zato verujemo da će oni oblikovati budućnost -

Kao priznanje za njihov rad, te kompanije dobile su šansu da učestvuju u dvogodišnjem programu sa Forumom, da sarađuju sa svojim kolegama u nastajanju tehnologije, da se angažuju sa industrijskim liderima i da rade sa javnim i privatnim stručnjacima širom sveta.

Više od četvrtine ovogodišnjih učesnika su kompanije koje vode žene, a tehnički pioniri se šire širom sveta: na Aziju, Afriku, Evropu i Ameriku.

Među novim tehnološkim pionirima koji suz privukli pažnju na godišnjem sastanku Foruma u Kini su:

- Kineska kompanija Alesca Life koja osnova farme povezane ali sa softverom za digitalizaciju farmi kako bi se poboljšala efikasnost proizvodnje hrane, tako da hoteli, restorani ili čak privatne kuće mogu da proizvode hranu u automatizovanim “kabinetskim farmama” za koje kažu da koriste do 25 puta manje vode i zemljišta nego tradicionalne farme.

- Meksička Via Verde stvara vertikalne vrtove u gradovima - zelene prostore koji stvaraju kiseonik, poboljšavaju kvalitet vazduha, smanjuju temperaturu pružaju psihološke koristi gusto naseljenim gradovima.

- Američka kompanija Perceptive Automata kombinuje bihevioralne nauke i kompjuterski vid kako bi pomogla autonomnom razumevanju kako pešaci, bicikli i vozači komuniciraju na putu.

VIDEO: Ovako izgleda "Tesla" zver u režiji Audija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>