• 0

Frapantni podaci: Pet pitanja koja bi lideri trebalo da pokrenu

Ovaj godišnji izveštaj dobrotvorne organizacije nosi simboličan naziv "Vreme je za brigu"

  • 0

Dobrotvorna organizacija "Oxfam" apeluje na sve veću društvenu nejednakost u svetu, kroz 5 šokantnih činjenica, prenosi Svetski ekonomski forum. U najgorem položaju su žene koje su vrlo loše plaćene.

U godišnjem izveštaju se navodi i da su superbogati akumulirali dva puta više bogatstva od preostalih 90 odsto ljudi. Izveštaj nosi naziv "Vreme je za brigu", a ova tema mogla bi biti jedna od glavnih u Davosu ove godine.

1. Dve hiljade milijardera zarađuje više od skoro 5 milijardi ljudi

Jedan procenat najbogatijih na svetu ima duplo više novca nego 6.8 milijardi ljudi. Među tim malim, ali značajnim procentom - nalaze se 2.153 svetska milijardera, koji su samo u 2019. zaradili više od 4.6 milijardi (62 odsto) svetske populacije. "Oxfam" je računao i ovako: da bi se sakupila petina prosečne zarade pet najbogatijih ljudi, običan građanin je trebalo da ostavlja sa strane 10.000 dolara svaki dan, od dana kada su izgrađene piramide u Egiptu. Prema realnim procenama, polovina svetske populacije živi sa manje od 5.50 dolara dnevno.

2. Čak 22 najbogatija čoveka imaju imovinu veću od svih žena iz Afrike

Ukršteno bogatstvo 22 svetska milijardera koji su na vrhu liste, vredi više nego bogatstvo svih žena u Africi, a svi znamo koliko je to kontinent, bez obzira na standard. Jaz između visine primanja kod muškaraca i žena dodatno raste zbog porodiljskog i trudničkog odsustva, i to je jedna od gorućih tema ovog svetskog problema. Iako "Oxfam" u ovom izveštaju nije nikoga imenovao, svi manje-više znamo o kome se radi: "pogledi" su primarno uprti na direktora "Amazona", Džefa Bezosa, i direktora francuskog giganta "LVHM"-a, Bernara Arnoa.

3. Devojke i žene širom sveta rade 12.5 milijardi sati svakog dana - za džabe

Kako piše "Oxfam", žene često "nose teret" suštinski neplaćenog rada, jer svakodnevno čiste, kuvaju i opslužuju porodicu, brinu se o deci i starijim osobama. Međunarodna organizacija rada došla je do cifre od 12.5 milijardi sati dnevno, koje one utroše na rad koji se ne smatra "radom", pa tako nemaju nikakve novčane nadoknade za to. Naravno, najviše su "pogođene" žene iz siromašnih sredina, kao što su Uganda, Zimbabve, Indija, Filipini, Kenija. Takođe, prognozira se da će klimatske vremene najgore uticati na žene kojima će trebati više napora da pronađu vodu u Africi, dakle, moraće da prelaze više kilometara, a biće sve starije.

4. Briga o domaćinstvu za koju žene nisu plaćene, ima svoju monetarnu vrednost: iznosi 10.8 biliona dolara godišnje

U obzir su uzete devojke od 15 godina pa naviše, i sve ostale žene, a ovo njihovo potencijalno bogatstvo vredi 3 puta više nego svetska tehnološka industrija. "Oxfam" navodi da ih sav ovaj neplaćeni rad čini siromašnima, "onemogućava im da upoznaju svoje potrebe ili da se upuste u društvene i političke aktivnosti". I ne samo to, već globalno gledano, čak 42 procenta žena nije u stanju da zadrži plaćeni posao zbog "neplaćenog", dok se kod muškaraca ova situacija javlja u 6 odsto slučajeva. Dobra vest je da investiranje u infrastrukturu, kada je reč o pristupu vodi, struji i sanitarnom sistemu - pomaže.

5. Minimalno oporezivanje najbogatijih otvorilo bi 117 miliona radnih mesta

Dobrotvorna organizacija "Oxfam", kaže da je povećanje poreza možda jedino rešenje za eliminisanje nejednakosti između bogatih i siromašnih, i da bi oporezivanje najbogatijih ljudi sa dodatnih 0,5 odsto u sledećoj deceniji osiguralo vladama dovoljno sredstava za stvaranje 117 miliona radnih mesta u zdravstvu, obrazovanju i drugim sektorima. Podsetimo, o povećanju poreza milijarderima govorio je i Bil Gejts, koji je najpre svrstao sebe i svoju suprugu na ovu "listu".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>