• 0

14 inovativnih projekata koji će pomoći u spasavanju planete

Brojne kompanije traže sredstva za projekte održivog razvoja

  • 0
zemlja, planeta, održivi razvoj

Image by cocoparisienne from Pixabay

Važnost održivih rešenja došla je u centar pažnje 2020. godine, kada se ceo svet suočio sa rizicima klimatskih promena i sa pandemijom korona virusa. Digitalna platforma za prikupljanje novca "UpLink" stvorena je da bi se odgovorilo na takve izazove i da bi se ubrzali ciljevi UN o održivom razvoju.

Otkrivena prošle godine na Svetskom ekonomskom forumu, platforma je na površinu iznedrila brojna preduzetnička rešenja koja su dobar korak ka tom cilju. Ovo su neka od najinovativnijih:

"Ocean Solutions Sprint"

 

"Cubex Global"

Ova kompanija ima cilj da smanji emisije štetnih gasova prilikom transporta robe, tako što bi omogućila kompanijama da lako prodaju i kupe nekorišćen prostor u kontejnerima na već postojećim rutama. Oni veruju da bi na ovaj način mogli da smanje zagađenje koje stvaraju brodovi za 20 odsto.

"RecyGlo"

Ovaj serivis za upravljanje otpadom radi sa kompanijama iz Mjanmara i Malezije kako bi preradili i reciklirali materijale na bezbedan i neškodljiv način i kako bi izbegli da se plastični otpad baca u reke i okeane. Ova kompanija upravlja sa 50 tona otpada mesečno i na taj način uštedi 1.479 tona ugljen dioksida za taj isti period.

"Oceanium"

Ovaj škotski startap koristi održivo uzgajene morske alge kako bi stvorili hranu u biopakovanju. Oni veruju da ovakva održiva proizvodnja može da pomogne u smanivanju klimatskih promena.

"COVID Challenge"

 

"Intelehealth"

Stvoren na Džons Hopkins Univerzitetu, u pitanju je platforma za telemedicinu koja povezuje pacijente i zdravstvene radnike sa lekarima koji rade na daljinu kako bi pružili primarnu zdravstvenu negu u dalekim zemljama poput Indije.

"Flare"

Servis za hitne slučajeve omogućava hitnu pomoć onima koji nemaju pristup pomoći u kriznim situacijama.

"Carbon Health"

Ova platforma ima za cilj da poboljša pristup zdravstvenoj negi svetske klase. U SAD su osnovali 30 trenutnih kovid klinika u 30 gradova, sa doktorima koji su dostupni preko video poziva i do sada su testirali više od 500.000 ljudi.

"Desolenator"

Ova kompanija osmislila je sistem za prečišćavanje voda koji radi na solarnu enerhiju i koja omogućava udaljenim zajednicama da proizvode čistu vodu za piće, bez potrebe za korišćenjem filtera.

"Trillion Trees Challenge"

 

"Borneo Nature Foundation"

Više od secenije ova kompanija razvija metode sađenja biljaka sa ciljem da pošume prašume čije se palme sve češće koriste za proizvodnju raznih namirnica, kako bi pomogla da se očuva proizvodnja kiseonika, ali i kako bi spasila orangutane koji u njima žive.

"Reforestum and Ecosphere"

Ova španska kompanija omogućava pojedincima i kompanijama da finasiraju obnovu i konzervaciju šuma.

"Inga Foundation"

Slash-and-burn farming is the only source of income for millions of farmers but it’s devastating the world’s rainforests. This is something that the UK-based Inga Foundation wants to counter through its Inga Alley farming method, which helps farmers build long-term food security on one plot of land.

"Social Justice Challenge"

 

Ideja iza ove kompanije je da u centar razmišljanja o zdravlju stavi mentalno zdravlje pojedinaca, posebno mladih, što će pogotovo biti aktuelno u post kovid eri koja nam dolazi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>