• 0

Farme vetrenjača niču i na zemlji i na vodi, a u naredne dve godine doći će do dramatičnog skoka

Razvoj obnovljivih izvora energije sve je brži

  • 0
Wind power station, vetrenjače za proizvodnju struje

Foto: Pixabay

Jeftina i čista energija sve više navodi vlade širom sveta da ulažu u potencijale vetra i sunca, a ove investicije ubrzaće se narednih decenija.

Progres po pitanju obnovljivih energetskih sistema je neminovan, kao i prelaz sa tradicionalnh formi poput goriva kao što su ugalj i nafta, na nove, moderne i obnovljive izvore energije poput sunca i vetra. O ovoj temi je bilo reči i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Novi podaci koji dolaze od zemalja koje sulideri u razvoju ovih tehnologija, pokazuju da su farme vetra, pogotovo one smeštene na moru, sve učestalije, a predviđa sei njihov dalji rast.

Tako zemlje poput Kine, Nemačke i Velike Britanije od obnovljivih gigavata energije imaju mnogo benefita.

Kina je najveći lider sa godišnjom proizvodnjom koja će u naredne tri godine dostići 2,8 gigavata energije dobijene iz farmi vetrenjača na moru.

Slični projekti u Nemačkoj i Velikoj Britaniji takođe hvataju zalet poslednjih godina i pokazuju projekcije za veliki skok u razvoju u naredne tri godine, dok farme vetrenjača ostalih zemalja takođe pokazuju pozitivne trendove.

Prva plutajuća farma vetrenjača u svetu se formirna je pre nekoliko godina blizu severoistočne obale Škotske, a već tada se znalo da će ova revolucionarna tehnologija omogućiti korišćenje energije vetra u vodama predubokim za konvencionalne stajaće turbine.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>