• 1
 ≫ 

Elita Davosa voli da daje smele prognoze: Međutim, ovo je 5 dokaza da ne budu uvek u pravu

 ≫ 

Smela predviđanja poslovne elite nisu uvek tačna

  • 1
Davos svetski forum Foto: Tanjug/AP

Svetski ekonomski forum (WEF) u Davosu, 53. po redu otpočeo je juče i trajaće do 20. januara, a na sastanku će se okupiti rekordan broj biznismena, predstavnika najvećih svetskih kompanija, lidera država i poznatih ličnosti, među njima i predstavnici Srbije.

To je godišnji sastanak na kojem globalna elita poslovnih lidera, političara i ekonomista daje smela predviđanja i pokušava da postavi dnevni red za narednu godinu, ali ne uspeju uvek kako treba.

CNBC podsetio se nekih pređašnjih predviđanja.

Recesija u Evropi

Zabrinutost za sudbinu evropske ekonomije bila je u središtu prošlogodišnjeg majskog zasedanja, usled krize u Ukrajini.

"Mislim da je mnogo više zabrinjavajuće za Evropu, to što je usred oluje lanaca snabdevača, energetske krize i same blizine dešavanja u Ukrajini", rekao je tada CEO banke "Citigroup", Džejn Frejzer.

Na pitanje da li će biti recesije u Evropi, Frejzerova je dala sledeći odgovor: "Da, i nadam se da grešim".

Iako je ekonomija poljuljana, Evropa za sada uspeva da izbegne recesiju. Veliki broj analitičara pak predviđa da će se ona ipak desiti u prvim mesecima ove godine, ali očekuju da će biti "blaga".

"Goldman Sachs" je poboljšao svoje izglede za region, iznoseći prošle nedelje da više ne očekuju recesiju u evrozoni.

-  Mi zadržavamo svoj stav da će rast u evrozoni biti slab tokom zimskih meseci usled energetske krize, ali više nećemo tražiti  tehničku recesiju. Ovo odražava otporniji zamah rasta krajem prošle godine, oštro niže cene prirodnog gasa i ranije ponovno otvaranje Kine - navodi se  u njihovom saopštenju.

Oni su ukazali i na stopu rasta BDP-a od 0,6 odsto za 2023. godinu, u poređenju sa konsenzusnim očekivanjima za smanjenje od 0,1%.

Nuklearni rat

Bilioner Džordž Soros 2018. godine, govoreći na Davosu, upozorio je da bi mogao da izbije nuklearni rat između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje, ne navodeći kada bi to moglo tačno da se desi.

"Sjedinjene Američke Države su postavljene na kurs ka nuklearnom ratu odbijajući da prihvate da je (Severna) Koreja postala nuklearna sila", rekao je on tada.

Takođe, nekadašnji predsednik Amerike, Barak Obama, 2016. godine je rekao da je to najveći rizik za nacionalnu bezbednost.

kripto valuta, kripto berza, FTX Sam Bankman-Fried Sem Benkmen Frid / Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Krah FTX-a

Iako je stanje na berzi kritpovaluta bio vrtoglav tokom 2022. godine, niko nije očekivao pad FTX, nekada 32 milijarde dolara vredne kripto berze.

Bret Harison, koji je bio predsednik FTKS SAD-a, rekao je za CNBC u Davosu 2022. da je kompanija na "veoma dobrom mestu" u pogledu kapitala i da gleda na akvizicije.

Podsetimo, vlasti su optužile osnivača i direktora kripto berze Sema Benkman-Frida da je ukrao sredstva klijenata da bi pokrio svoje ranije zajmove.

Benkman-Frid se nedavno izjasnio da nije kriv po optužbama, pokrenuvši pravnu bitku sa visokim ulozima koja ga suprotstavlja dvojici njegovih najbližih bivših poslovnih partnera.

Bitkoin ide na nulu?

U 2019. Džef Šumaher, osnivač "BCG Digital Ventures", rekao je tokom CNBC-ovog  panela u Davosu da bi cena bitkoina mogla da potone na nulu.

Iako je "bitcoin" imao neskladno kretanje, u 2021. i 2022. godini dostigao je nivoe daleko iznad onih predviđenih u 2019. godini.

Trgovinski dogovor Evrope i Amerike

Tada nemački ministar finansija Olaf Šolc, na Svetskom forumu pre dve godine, bio je samouveren da će trgovinski sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije biti postignut.

Šolc, koji je sada nemački kancelar, rekao je tada: "Na kraju, znamo da je sporazum najuspešniji ukoliko nema previše barijera".

Obe strane Atlantika rešile su neke trgovinske sporove otkako je predsednik SAD Džo Bajden preuzeo dužnost 2021. godine, ali izgleda da su i dalje daleko od sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma.

Štaviše, evropske zemlje su izrazile zabrinutost zbog Bajdenovog zakona o smanjenju inflacije, tvrdeći da diskriminiše evropske kompanije i da ne poštuje pravila međunarodne trgovine.

Credit Suisse Foto: Tanjug/AP

Rekonstrukcija Kredit Svisa

Uprkos medijskim izveštajima iz 2022. koji su sugerisali da Kredit Svis razmatra da zameni tadašnjeg izvršnog direktora Tomasa Gotštajna, kada je CNBC pitao predsednika Credit Svisa Aksela Lemana o tome u Davosu, on je demantovao izveštaje.

- Nisu pričali sa mnom tako da znam da to nema osnova, pa je pogrešno - rekao je.

Švajcarska banka je u julu objavila da se Tomas Gotštajn povlači.

Video: Otvoren Kopaonik biznis forum: Kisić Tepavčević poručila da je cilj tržište rada dostupno svima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. januar 2023 | 11:57

    Њихова предвиђања су ИДЕОЛОШКА - немају никакве везе са овим светом, једино што се на крају прилагоде - промене кошуље...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>