• 0
 ≫ 

Jedan automobil je izazvao posebnu pažnju u Davosu: Kome pripada "mečka" i gde je nestao logo?

 ≫ 

Na gumama i registarskim tablicama piše "in crypto we trust" ili "verujemo u kripto"

  • 0
davos Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tokom proteklih nekoliko godina na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, broj učesnika iz industrije kriptovaluta je procvetao.

Ali, nakon što je zbrisano skoro 1,4 biliona dolara 2022. godine, kripto industrija je postala malo više "rezervisana" u pogledu toga kako troši keš. Recimo, primetno je da sada u Davosu nisu neke kompanije koje su ga posetile lane.

CNBC podseća da su prošlu godinu obeležili neuspeli kripto projekti, problemi sa likvidnošću i bankroti, a na sve to - nedavno je usledio kolaps FTX berze.

Kada je Svetski ekonomski forum (WEF) održan prošlog maja, bitkoin se kretao na nivou od oko 30.000 dolara, nakon što je već bio pao za više od 50% u odnosu na najviši nivo iz novembra 2021.

Doduše, juče je zabeležio rast koji nije viđen puna četiri meseca.

Sve u svemu, tokom 2022. bilo je dosta padova za najpopularniji kripto novčić koji je u jednom momentu vredeo 15.480 dolara.

Davos svetski forum Davos / Foto: Tanjug/AP

Inače, Promenada je glavna ulica u Davosu, gde predstavnici kompanija i vlada "okupiraju" radnje i kafiće tokom aktuelne nedelje. Prošle godine, kripto firme iz svih sfera života - zauzimale su prvo mesto u tom smislu.

Ali, od momenta pada tržišta, mnogo je manje kripto firmi sa blistavim izlozima prodavnica u Davosu.

Recimo, jedna prodavnica koja prodaje nezamenljive tokene ili NFT je "isparila".

Cene NFT-a, koji su digitalni kolekcionarski predmeti, takođe su pale prošle godine. Ostale su kompanije koje su preživele medveđe tržište i koje žele da prošire svoje poslovanje. Među njima, prema stavu stručnjaka koji su komentarisali za CNBC, nalaze se one firme koje su "suštinski projekti", odnosno "realni biznisi".

Drugim rečima, u vreme krize, u Davosu nema mesta za NFT i kolekcionarske predmete.

Ali, najviše pažnje u celom odmaralištu privukao je jedan, u moru mnogih luksuznih automobila. U pitanju je fenomenalan jarko narandžasti Mercedes-Benz, parkiran ispred Blockchain Hub-a na Promenadi.

Ako se zagledate malo bolje u automobil, videćete da se na mestu na kojem stoji logo kompanije - sada nalazi bitkoin.

Na gumama i registarskim tablicama piše "in crypto we trust" ili "verujemo u kripto".

Na registarskoj tablici se takođe nalazila ukrajinska zastava i naziv Kuna, što je ime kompanije koja stoji iza istoimene berze kriptovaluta. Kuna je takođe osnovala "rezervni fond Ukrajine", nakon što je počeo rat sa Rusijom, gde su ljudi mogli da doniraju kriptovalute Ukrajini.

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>