• 0

Na sajmu hrane u Moskvi 15 srpskih kompanija

Petnaest srpskih kompanija će predstaviti svoju ponudu na međunarodnom sajmu hrane i pića u Moskvi

  • 0

Petnaest srpskih kompanija će, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), predstaviti svoju ponudu na međunarodnom sajmu hrane i pića u Moskvi "World Food Moscow", koji će se održati od 24. do 27. septembra.

- Pojačano je interesovanje srpskih kompanija prehrambenog sektora za nastup na tržištu Ruske Federacije. Osim 15 kompanija izlagača na nacionalnom štandu, još toliko je najavilo posetu sajmu sa ciljem susreta sa poslovnim partnerima, sagledavanja potencijala konkurencije i upoznavanja sa najnovijim svetskim trendovima - ističe Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Moskvi.

Pojačanom interesovanju, kako ocenjuje, doprinelo je i usaglašavanje teksta sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske zajednice, koji će biti uskoro potpisan, na osnovu kojeg dobijamo i nove trgovinske preferancijale, dok stabilno jačanje kursa ruske nacionalne valute od početka godine ide na ruku srpskim izvoznicima.

- Očekujemo da će relativna stabilizacija deviznih prilika doprineti daljem jačanju ukupnog plasmana srpskih proizvoda na tržište Rusije, uzevši u obzir da je Rusija treći trgovinski partner Srbiji - dodao je Delić.

Sajam etno hrane i pića 2018.

Foto: Telegraf

Nastup srpskih kompanija, PKS i RAS organizuju sa ciljem promocije potencijala domaće privrede, podrške izvoznicima i povezivanja sa partnerima u inostranstvu, a uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, kroz projekat "Pomoć za trgovinu - podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru", koji finansira Vlada Ruske Federacije, navodi se u saopštenju PKS.

U okviru nacionalnog štanda Srbije površine 140 m˛ predstaviće se kompanije : PDM Agro Fruit, Pudarci, Zlatiborac, Beograd, Chirić Agro MÐŽ, Titel, Fruvita, Beograd, Tastyland, Senta, Perun destilerija, Inđija, Stanteć, Beograd, Fruct Company, Udovice, Jugprom, Leskovac, Fruitica, Čantavir, MTM Sirela, Preljina, Dragulj, Subotica, SD Martonoš, Cold Prešok, Beograd, Frigo Vrelo, Gornje Kravarice.

Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u Rusiji, regionu Zajednice nezavisnih država i šire, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom rastu izvoza, poručuju iz PKS.

Sajam "World Food Moscow" je jedan od vodećih međunarodnih sajmova iz oblasti hrane i pića na tržištu Rusije i Zajednici nezavisnih država.

Postoji već više od 20 godina i održava se na preko 58.000 m˛. Sajam godišnje poseti oko 31 hiljada posetilaca iz 98 zemalja koji imaju mogućnost da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.560 izlagača iz 65 zemlje sveta.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>