• 13

Jeste li čuli za ekocid i da li ćemo za spas planete morati da se odreknemo mesa?

Advokat Majkl Masfild smatra da bi trebalo da uvedemo nove zakone koji se tiču ekocida - prakse koja uništava planetu

  • 13

Pljeskavica ili giros koje ste pojeli u pola noći možda jeste nešto u čemu uživate, ali to bi možda jednog dana moglo da znači da ste baš tako počinili zločin protiv planete.

Advokat Majkl Masfild smatra da bi trebalo da uvedemo nove zakone koji se tiču ekocida - prakse koja uništava planetu. Ti zakoni bi pre svega bili usmereni na meso.

- Mislim da kada pogledamo posledice koje donosi konzumiranje mesa i šta to donosi planeti, nije apsurdno razmišljati o tome da jednog dana to bude ilegalno - rekao je on.

Studija koju su prošle godine sproveli istraživači sa Univerziteta Oksford, a koja je objavljena u časopisu "Priroda", pokazuje da tokom proizvodnje mesa i mlečnih proizvoda nastaje i 60 odsto gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Sa druge strane, proizvodnja isporučuje samo 18 odsto kalorija i 37 odsto proteina.

Kupus, zelenis, salata, zelenilo, vegetarijanci, vegani

Foto: Pixaby

- Veganstvo je verovatno najbolji način da smanjite vaš uticaj na planetu Zemlju, ne samo na efekat staklene bašte, eutrofikaciju, već i na upotrebu zemljišta i vode - rekao je Džozef Pur koji je vodio istraživanje.

Već se raspravljalo o porezima na crveno meso, ali da li je zabrana zaista jedini način da se problem reši?

- Ne postoji magični metak. Možete da razmišljate o menjanju poljoprivrednih subvencija, tržišnim zakonima, da menjate ono što se jede u bolnicama i školama. Možete da razmišljate o edukaciji i taksama. Sve to ima određenu ulogu, ali ništa od toga neće rešiti problem, a ideja da neku hranu učinimo ilegalnom postaje malo smešna - kaže Tim Benton, profesor sa Univerziteta u Lidsu, prenosi Gardijan.

Bolje je, kako kaže, promeniti navike farmera kako bi meso imalo manji uticaj i kako bismo se mi sami odvikli od njega.

- To je, po mom mišljenju, mnogo razumnija budućnost. Da počnemo da govorimo da je to poslastica i da je tretiramo sa poštovanjem koje zaslužuje - rekao je on.

Ipak, vredi pomenuti da čak i proizvodnja mesa sa malim uticajem stvara više efekta staklene bašte nego biljne zamene.

Javnost ima prilično podeljena osećanja kada je u pitanju potpuna zabrana mesa.

Video: Da ti voda krene na usta! Ovakav buket "cveća" bi svaki muškarac poželeo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiza

    da pojasnim, šume amazona, afrike, azije... se krče zato što zemlja pošto se ne djubri i kultiviše a ne sadi se gmo, postaje jalova, onda se krči dalje i tako u nedogled, drvo bez simbioze sa gljivom ne može da živi, gljiva se hrani životinjskim ostacima i otpadom, tako da na kraju ispada da i drvo jede meso.

  • Miki

    Braćo seljaci, meso se jede od uvek.

  • M.K.

    Redovno se vodi ta diskusija😏...ekološki sistem nam je takav ,na vrhu lanca ishrane još uvek stoji covek prema tome ne vidim razlog da se odreknem mesa vegetarijanci su još donekle normalni ali vegani i oni hardlineri koji jedu samo ono što padne sa drveta na zemlji -.-....niko ne moze da me ubedi da je iskljucivo samo veganska ishrana zdrava i da stime spašavamo planetu, i biljke su ziva bica i pošto su veganii tako humani prema zivotinjama nek prestanu da im oduzimaju hranu jer zivotinje ponajviše jedu biljke.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke