• 1
 ≫ 

Preduslov za ekonomski bum: Ariljskoj malini se smeši prestižna oznaka EU kvaliteta

 ≫ 

Danas postoje tri zaštićena proizvoda: sveža, smrznuta i liofilizovana malina

  • 1
Arilje

Ariljska malina se bere ručno / Foto: Rina.rs

Malina koja raste na području Arilja, kandiat je za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla, čime bi postala jedan od prvih srpskih proizvoda koji bi nosio oznaku EU kvaliteta.

Ta oznaka bi otvorila vrata evropskog i svetskog tržišta za malinu i dodatno bi doprinela promociji srpskih prehrambenih proizvoda.

Božo Joković, iz ariljskog sela Severovo, malinu gaji blizu 40 godina. Jedan je od predstavnika zadruge "Agro eko voće", koja se bavi proizvodnjom i preradom crvenog zlata.

- Za nas je malina deo života. Iz ličnog primera mogu vam reći da imamo veoma dobar kvalitet maline iako je polovina septembra, u toku je jesenja berba koja je je veoma značajna za naš kraj. Produžili smo i letnju berbu maline, s tim što sada imamo mnogo bolju ekonomsku poziciju, kako naših zadrugara tako i njihovih porodica - kaže Joković, dugogodišnji proizvođač i prerađivač crvenog zlata.

Arilje, simbol kvalitetne maline

 

To voće u ovom kraju ima svoju tradiciju i budućnost. Danas se na ariljskom području gaji oko 40% ukupne proizvodnje u Srbiji. Cilj Udruženja "Ariljska malina" jeste da sačuva reputaciju crvenog zlata.

Proizvođači koji žele da stave sertifikat zaštićenog geo porekla na svoje proizvode, moraju da se pridržavaju strogih pravila, jer Udruženje sprovodi interne kontrole kvaliteta.

- Ono što našu malinu izdvaja od drugih malina na tržištu je taj ariljski metod uzgoja i ono što je karakteristično jeste ručna berba. Svuda u svetu se maline beru mašinski, dok se kod nas beru ručno i zato je najbolji kvalitet plodova - navodi sekretar Udruženja "Ariljska malina", Mirjana Milutinović.

Zaštićeno geografsko poreklo važno za ekonomiju

 

- Kada jednog dana budemo mogli da izvozimo gotove proizvode pod punim imenom i prezimenom na probirljivom evropskom i svetskom tržištu, imaćemo i dodatnu vrednost u celom lancu proizvodnje, od plantaža poljoprivednih proizvođača do polica u rafovima, tako da svi u privrednom lancu imaju mogućnost da zarade - naglašava menadžer prodaje Dragan Drinčić.

Danas postoje tri zaštićena proizvoda: sveža, smrznuta i liofilizovana malina.

- Zaštitni znak Ariljska malina je veoma bitan za nas, samim tim što našem proizvodu daje dodatnu vrednost na tržištu. Primetili smo da je poslednjih godinu dana sve veća tražnja kod naših ino kupaca za proizvod sa zaštićenim geo poreklom, što njima obezbeđuje da znaju poreklo i kvalitet robe i kompletnu sledivost robe od plantaže do krajnjeg potrošača - ističe marketing menadžer Aleksandar Obradović.

Područje na kome se gaji ovo crveno zlato zove se Ariljsko malinogorje i obuhvata oblast opštine Arilje i susednih sela koja se sa njom graniče. Nalazi se na jugozapadu Srbije, između Zlatibora, zapadnog pomoravlja, Dragačeva i Starog Vlaha, a sa severa je ograničeno tokom reke Đetinje.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aco

    11. septembar 2020 | 23:17

    Najbolju malinu u Srbiji imaju Arilje i Ivanjica toje zamenilo propalu tekstilnu industriju bivse gigante.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>