Poskupele nam jabuke, limun i svinjetina, pale cene samo jednog mesa: Ovako su varirale cene
Hrana širom SAD, Evrope, pa i kod nas postaje sve skuplja, a potražnja za namirnicama i dalje raste
Korona je uticala na cene hrane više nego na bilo koji drugi deo kućnog budžeta. Globalno, od aprila indeks potrošačkih cena hrane porastao je 2, 7 odsto, što je najveći skok od 1974. godine.
Od juna 2019. do juna 2020. cene hrane su porasle za 5,6%. U Srbiji je takođe primetno da cene variraju, kao i da stopa inflacije raste, ali raste i promet robe u maloprodaji.
Postoji nekoliko faktora koji redovno utiču na cene hrane kao što su vreme, poljoprivredna proizvodnja, rast broja stanovništva i trgovina. Ponekad postoje šokovi u lancu snabdevanja koji imaju veliki uticaj na cene, poput pandemije COVID-19. Kako se korona zahuktavala, tako su se u svakoj fazi lanca snabdevanja hranom troškovi povećavali.
Postoje četiri ključna trenda koja utiču na troškove hrane: Prelazak na ishranu kod kuće, gubitak potražnje za hranom (kada su se restorani zatvorili, farmeri i stočari izgubili su ključni kanal za svoj proizvod), povećavanje troškova proizvodnje i prerade, povećavanje operativnih troškova za prehrambene prodavnice.
Ukoliko posmatramo zvanične podatke Republičkog zavoda za statistiku, i kretanje cena iz meseca u mesec, vidi se da je godišnja stopa inflacije bila najviše početkom godine, za januar je ona iznosila 2 odsto. Padala je do aprila kada je iznosila 0,6 odsto, da bi počela ponovo da raste i u junu dostigla vrednost od 1,6. Najveći doprinos dao je rast cena hrane, bezalkoholnih pića i duvana, kao i stanovanje, voda, električna energija, gas i druga goriva.
U ukupnoj ceni hrane, cena povrća tokom drugog kvartala bila je jedini deflatorni element, a u strukturi pada cena najveće učešće imala je cena krompira, crnog luka i kupusa. Sa druge strane, rast cene voća ostao je najinflatorniji element, a najveći uticaj na rast cena voća imale su jabuke, limun i pomorandže. Uz to, poskupelo je i svinjsko meso, potom sušeno, dimljeno, usoljeno i druge vrste mesa, sem goveđeg, za koje su cene pale.
Tome treba dodati i poskupljenje duvana koje je iznosilo 7,3 odsto.
Svinjsko meso (vrat, kremenadla), na primer, najskuplje je u Valjevu gde košta 549 dinara. U Beogradu je najčešća cena oko 450 dinara, a Vranju 324. Jabuke se kreću od 70 do 180 dinara (po gradovima), a limun od 169 do 300 dinara.
Evo nekoliko trikova kako da uštedite dok ste u prodavnici
Planirajte unapred - planiranje obroka i grickalica nedelju dana pre odlaska u prodavnicu pomaže vam da kupite samo ono što vam treba. Koristite listu za kupovinu ili aplikaciju da biste pomogli sebi da ostanete organizovani. Unapred proverite da li u okolini vaše prodavnice, na veb stranici ili u aplikaciji postoje kuponi i specijalne ponude.
Uporedite opcije - Razmislite o kupovini robnih marki u prodavnicama, čija je cena obično niža, a imaju isti ukus i ponudu hrane. Kada je moguće, kupite velike količine za zamrzavanje dodataka.
Uporedite cene različitih marki i veličine pakovanja da biste uštedeli - Da li je cena za kilogram, gram ili slično, trebalo bi da bude vidno istaknuto
Konzervirana ili smrznuta hrana može da ima produženi rok trajanja i pomogne vam da rastežete svoj dinar.
Potražite posebne programe - Ukoliko vam je neophodno, vodite se tzv. posebnim programom ishrane, na primer "Program ishrane za žene, odojčad i decu" ili "Porodično pakovanje" i sl
Ujedno podsećamo na naš vodič za kupovinu, odnosno spisak najosnovnijih stvari koje brzo možete da kupite u marketu i tako smanjite boravak tamo. Naravno, uz poštovanje fizičke distance i nošenje maske.
Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac
(V.B.)
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
ToX
Колико ти да толико ти и узме и опет немаш ништа,златно доба,сваке године изговори за поскупљења,данас корона,а сутра нешто друго и тако у круг,у суштини преживљавање и то му је то...
Podelite komentar
Milojko
E svega mi je preko glave!!!!😡
Podelite komentar
Erak
Krompir je duplo skulji nego láni, šargarepa i luk takođe. Nego naučnik koji je ovo napisao ceger i u dućan svaki dan, a ne ovako lupetati.
Podelite komentar