• 0

Da li postoje opšta pravila prilikom slaganja vina i hrane?

Poznavaoci vina kažu – jasnih pravila nema, ali postoje određene sugestije koje vam mogu pomoći u odabiru

  • 0
U vinu je istina Foto: Pixabay

Francuzi su uparivanje nazvali „mariage“ tj. venčanje, jer bi slaganje vina i hrane trebalo da bude savršen spoj u gastronomskom doživljaju, gde se ova dva međusobno dopunjuju, zajedno formirajući intezivniji doživljaj od svakog pojedinačno. Hrana i vino se uparuju na osnovu intenziteta, jer ne želimo da jedno dominira nad drugim, ali je zato poigravanje sa kombinacijama različitih ukusa, aroma i tekstura ono što ovaj doživljaj čini kompletnim.

Postoji dosta smernica za uparivanje crvenih, belih ili roze vina sa različitim internacionalnim kuhinjama, ali šta je sa slatkim vinima?

Sa njima se retko eksperimentiše. Njihov siguran partner su poslastice koje sadrže sušeno voće poput grožđica, smokava ili urmi, voćni tartovi ili plavi sirevi. Međutim, ove godine, vinarija Eden, napravila je mali gastronomski izlet sa ciljem da svoje nagrađeno prirodno desertno vino sorte Semillon i uopšte ovaj stil vina, prikaže konzumentima na jedan drugačiji način.

Vinarija je u saradnji sa jednim beogradskim restoranom uparila pomenuto slatko vino sa internacionalnim menijem i zanimljivim zalogajima, među kojima su karpaćo od cvekle, gambori u korici od bibera, grilovana guščja džigerica, juneći biftek iz Wok-a. Opšti utisak među prisutnima (ljubitelji vina, somelijeri, kuvari, kao i vinski novinari) je da je eksperiment uspeo, te da se kombinacija navedenih ukusa savršeno uklopila s jedinstvenim ukusom Semillon desertnog vina.

Samo vino Eden Semillon, progalašeno je za najbolje vino u 2021. godini u kategoriji slatkih i poluslatkih vina, jedinstveno je na tržištu domaćih vina. Rađeno je u Sauternes stilu, kada grozdovi na lozi pod uticajem plemenitih plesni dostignu izgled suvog rožđa i visok nivo slasti. Zbog zahtevanih specifičnih vremenskih uslova za proizvodnju ovakvog stila vina, serija je ogrničena, a vino se više neće proizvoditi.

Vinarija Eden nalazi se u selu Ranilović kod Aranđelovca, na samo sat vremena vožnje od Beograda. Koristi isključivo grožđe iz sopstvenih vinograda kojima je okružena i u kojima se uzgajaju najpoznatije internacionale sorte grožđa Sauvignon Blanc, Chardonnay i Semillon od belih i Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon od crvenih.

Ceo svoj proizvodni pogon kao i barik sala vinarije nalaze se pod zemljom.

Video: Telegraf u vinskom klubu u kom se čuva vino staro 70 godina. Ulazi se samo na lozinku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>