• 3
 ≫ 

Selo kod Zapadne Morave je prestonica kupusa: Kvalitet mu je vrhunski, sve će završiti na beogradskim trpezama

 ≫ 

U ovoj prestonici kupusa u zapadnoj Srbiji radi se danonoćno da bi se došlo do kvaliteta povrtarskih kultura, a kako sezonski radnici sa juga zemlje kažu, takav kvalitet kupusa teško se nalazi u Leskovcu

  • 3
Selo prestonica kupusa Foto: RINA

Sa plodne moravske zemlje kod Čačka hrani se pola Srbije, a na desetine hektara je pod krompirom, kupusom i paprikom. Vučkovići iz Zablaća decenijama unazad se bave povrtvarstvom, a uprkos suši i zahvljajući obaveznom sistemu nadvodnjavanja prinosi kupusa ove sezone su odlični, ali i kvalitet ovog povrća.

- Imamo oko sedam hektara pod kupusom, i nadamo se oko sedam do osam vagona prinosa po hektaru. Imamo već obezbeđen plasman, kupus će završiti na beogradskim trpezama, tamo su nam sigurni kupci - rekao je Dejan za RINU.

U ovoj prestonici kupusa u zapadnoj Srbiji radi se danonoćno da bi se došlo do kvaliteta povrtarskih kultura, a kako sezonski radnici sa juga zemlje kažu, takav kvalitet kupusa teško se nalazi u Leskovcu. S obzirom na to da je tri meseca ovaj kraj bio bez kiše, Dejan ističe značaj da se kao i u svakom poslu moraju pratiti trendovi i mora se ići u korak s vremenom, kako bi se i u beskišnom periodu očuvao očekivani prinos.

- Kvalitet kupusa je ove godine vrhunski, ovakav nema ni u čitavoj Evropi. Mi da bi ovo postigli, moramo non - stop da ulažemo, te da pratimo tehnologiju, jer, ako ne pratimo i ostanemo na tehnologiji od osamdesetih godina, slobodno mogu da kažem da se tako propada. Ulaganje u poljoprivredu je veoma važno za sve koji se njom ozbiljno bave - objasnio je Dejan.

Njegova žena Sanja mu je značajna podrška u svim poslovima na polju, koja je naglasila da su do kvaliteta došli zahvaljujući novom sistemu za navodnjavanje koji je dosta pomogao, kao i subvencijama od države.

- Da bi se došlo do kvaliteta u povrtarstvu na plodnim poljima zapadnog pomoravlja mora se raditi u tri smene, noću navodnjavanje, a danju sadnja i seča kupusa - zaključila je Sanja.

BONUS VIDEO:

Video: Devojka za primer: Memedovićeva ćerka bere maline na porodičnom imanju u Rači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIKI

    21. avgust 2022 | 14:41

    BRAVO.SAMO SLOŹNO NAPRED!

  • Мрав

    21. avgust 2022 | 13:16

    Зато су србијанци сатрали ФУТОШКИ КУПУС?!

  • Sibin

    22. avgust 2022 | 00:29

    Kako se bre bave poljoprivredom kad se kako oni sami kazu to ne isplati!!!!????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>