Od jeftinog doručka do delikatesa: Čaša duvan čvaraka i kilo svinjske masti nikad skuplji
Nekada davno glavna hrana, a onda "ozloglašena" usled talasa biljnih ulja i margarina, svinjska mast danas sa pravom ponovo zauzima svoje mesto na trpezi
Kuhinja naših predaka maltene se zasnivala na kuvanju i prženju na, jeftinoj i lako dostupnoj, svinjskoj masti. Sećate se mnogima omiljenog doručka: hleb, mast i Aleva paprika?
Ali onda je usledio talas prerađene hrane, pre svega raznih namaza, margarina i biljnih ulja, koji su potisnuli mast mangulice. Nju je, potom, krenuo da prati epitet "nezdrave hrane", što je konačno ponovo odbačeno.
Stručnjaci su saglasni: svinjska mast je zdrava.
Ali, nije vremenom poskupela samo zbog te "potvrde", već i zbog skoka cene raznih ulja, a pre svega suncokretovog, otkako je krenuo rat u Ukrajini i sa njim povezana kriza.
Sve više ljudi se ponovo okreće svinjskoj masti, ali je cena kantice, u međuvremenu, skočila sa nekih 200 na skoro 600 dinara u prodavnicama širom zemlje.
Pritom, uvek je preporuka da kupujete direktno od proizvođača, jer su cene niže, a uz to - tačno znate da li je proizvod proverenog kvaliteta, odnosno napravljen od isključivo 100% svinjske masti.
Takođe, cena čvaraka je alarmantno skočila u poslednje vreme. Kilogram košta do 2.500 dinara, a kada je reč o duvan čvarcima - cena ide na 3.000 dinara.
Proteklih dana nas je još više "šokirala" vest o ceni čvaraka u Hrvatskoj, gde kilogram prodaju za čak 6.000 dinara. Dakle, i kod nas je ova domaćinska, nekada jeftina hrana, vremenom postala delikates, a posebno u našem komšiluku.
Sa druge strane, to se ne dešava samo zbog pojačane potražnje, već celokupne krize troškova.
Jasno je da proizvođači kojima su hrana za ishranu svinja i energenti proteklih godinu leteli u nebo - sada deo troškova "prelivaju" na kupce i dobavljače.
Isto tako, problem pravi i "zacementirana" cena nekih kategorija svinjetine, kao i nedostatak radne snage u preradi, u klanicama i mesarama.
Kada je reč o suncokretovom ulju, pakovanje od 5 litara košta oko 1.200 dinara, dok je litar ovog ulja 220 dinara. Dakle, da li će naši ljudi nakratko "odbaciti" svinjsku mast u korist ulja ili ne, ostaje da se vidi, a period slavlja i praznika je tek počeo...
U svakom slučaju, brojna istraživanja su pokazala da se konzumiranjem svinjske masti reguliše samoproizvodnja holesterola u telu, te da je ona, posle ribljeg ulja, najveći izvor vitamina D.
Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sanja Lazarević
Pomodarstvo je takođe razlog za tako visoku cenu čvaraka i masti. Kao što su pre nekoliko decenija ovi proizvodi, kao i slanina, bili nepravedno prezren, proglašeni najnezdravijom hranom za siromašne, tako su od pre desetak godina ponovo "ušli u modu" pa im je i cena premašila cenu mesa, što je takođe van svake logike.
Podelite komentar
Gradjanin
Ovo sa cenama je sve otislo u jednu toliku krajnost i apsurd da je prosto neverovatno. Toliko veliki procenat radnika i penzionera prima mizeriju od zarada a cene ceszo i za 30-40% vece nego u evropi sa njihovim platama da se prosto covek pita ko je ovde lud. Ovde nam serviraju tekstove o problemima zibota u nemackoj, holandiji, engleskoj a narod u srbiji grca i zaduzuje se, prezivljava a da ni sami ne znaju kako. Toliko se zbog skupoce jeftino hranimo nekvalitetnom ishranom da ce zdravlje nacije biti vrlo brzo dovedeno u pitanje.
Podelite komentar
Ivica
Cena masti 1kg=350 rsd,1 kg čvaraka=1200rsd,1kg pečenice=1100 rsd,1kg mesnate slanine=1000 rsd,itdsve to nedeljom na pijaci Gornja Varoš u Zemunu kod mojih dobrih sremaca.
Podelite komentar