Od jeftinog doručka do delikatesa: Čaša duvan čvaraka i kilo svinjske masti nikad skuplji
Kuhinja naših predaka maltene se zasnivala na kuvanju i prženju na, jeftinoj i lako dostupnoj, svinjskoj masti. Sećate se mnogima omiljenog doručka: hleb, mast i Aleva paprika?
Ali onda je usledio talas prerađene hrane, pre svega raznih namaza, margarina i biljnih ulja, koji su potisnuli mast mangulice. Nju je, potom, krenuo da prati epitet "nezdrave hrane", što je konačno ponovo odbačeno.
Stručnjaci su saglasni: svinjska mast je zdrava.
Ali, nije vremenom poskupela samo zbog te "potvrde", već i zbog skoka cene raznih ulja, a pre svega suncokretovog, otkako je krenuo rat u Ukrajini i sa njim povezana kriza.
Sve više ljudi se ponovo okreće svinjskoj masti, ali je cena kantice, u međuvremenu, skočila sa nekih 200 na skoro 600 dinara u prodavnicama širom zemlje.
Pritom, uvek je preporuka da kupujete direktno od proizvođača, jer su cene niže, a uz to - tačno znate da li je proizvod proverenog kvaliteta, odnosno napravljen od isključivo 100% svinjske masti.
Takođe, cena čvaraka je alarmantno skočila u poslednje vreme. Kilogram košta do 2.500 dinara, a kada je reč o duvan čvarcima - cena ide na 3.000 dinara.
Proteklih dana nas je još više "šokirala" vest o ceni čvaraka u Hrvatskoj, gde kilogram prodaju za čak 6.000 dinara. Dakle, i kod nas je ova domaćinska, nekada jeftina hrana, vremenom postala delikates, a posebno u našem komšiluku.
Sa druge strane, to se ne dešava samo zbog pojačane potražnje, već celokupne krize troškova.
Jasno je da proizvođači kojima su hrana za ishranu svinja i energenti proteklih godinu leteli u nebo - sada deo troškova "prelivaju" na kupce i dobavljače.
Isto tako, problem pravi i "zacementirana" cena nekih kategorija svinjetine, kao i nedostatak radne snage u preradi, u klanicama i mesarama.
Kada je reč o suncokretovom ulju, pakovanje od 5 litara košta oko 1.200 dinara, dok je litar ovog ulja 220 dinara. Dakle, da li će naši ljudi nakratko "odbaciti" svinjsku mast u korist ulja ili ne, ostaje da se vidi, a period slavlja i praznika je tek počeo...
U svakom slučaju, brojna istraživanja su pokazala da se konzumiranjem svinjske masti reguliše samoproizvodnja holesterola u telu, te da je ona, posle ribljeg ulja, najveći izvor vitamina D.
Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sanja Lazarević
Pomodarstvo je takođe razlog za tako visoku cenu čvaraka i masti. Kao što su pre nekoliko decenija ovi proizvodi, kao i slanina, bili nepravedno prezren, proglašeni najnezdravijom hranom za siromašne, tako su od pre desetak godina ponovo "ušli u modu" pa im je i cena premašila cenu mesa, što je takođe van svake logike.
Podelite komentar
Gradjanin
Ovo sa cenama je sve otislo u jednu toliku krajnost i apsurd da je prosto neverovatno. Toliko veliki procenat radnika i penzionera prima mizeriju od zarada a cene ceszo i za 30-40% vece nego u evropi sa njihovim platama da se prosto covek pita ko je ovde lud. Ovde nam serviraju tekstove o problemima zibota u nemackoj, holandiji, engleskoj a narod u srbiji grca i zaduzuje se, prezivljava a da ni sami ne znaju kako. Toliko se zbog skupoce jeftino hranimo nekvalitetnom ishranom da ce zdravlje nacije biti vrlo brzo dovedeno u pitanje.
Podelite komentar
Ivica
Cena masti 1kg=350 rsd,1 kg čvaraka=1200rsd,1kg pečenice=1100 rsd,1kg mesnate slanine=1000 rsd,itdsve to nedeljom na pijaci Gornja Varoš u Zemunu kod mojih dobrih sremaca.
Podelite komentar