Slavni čokot odlazi u istoriju posle 120 dugih godina!

"Prenosio je priču o našoj autohtonoj sorti grožđa, o našim župskim, ali i o vinima iz Srbije. Prokrčio je put mlađoj braći i rođacima, ostavljao u čudu mnoge inostrane posetioce i stručnjake"

Da je priroda zaista čudesna dokazuje i jedan čokot star 120 godina. Njegove fotografije obišle su ceo svet i osvanule na stranama brojnih vinskih medija.

Sada je vreme da ode u istoriju, a kako kažu iz vinarije Budimir, zameniće ga "naslednici" kojih ima mnogo. Naime, ovaj čokot je živeo više od jednog veka na brdu Gubovac, a iz vinarije kažu da je "odradio sjajan posao i da zaslužuje posebno mesto u vinariji".

"Prenosio je priču o našoj autohtonoj sorti grožđa, o našim župskim, ali i o vinima iz Srbije. Prokrčio je put mlađoj braći i rođacima, ostavljao u čudu mnoge inostrane posetioce i stručnjake, vraćao veru u župsko i srpsko vinarstvo dokazujući da nismo od juče i da je tradicija mnogo duga", navela je vinarija na svom Instagramu.

Takođe, kažu da je "premostio, sa svojom braćom u starim župskim vinogradima, težak period kada je vinarstvo moralo da bude samo industrijsko i jeftino; nije dao da se zaborave slavni dani".

Video: Nevreme u Aleksandrovcu uništilo sve kulture: Šteta se ceni na 100 odsto

(Telegraf Biznis)