Buša je iščezla iz Srbije, ali se sir opet traži: Jedno goveče košta 800 evra, da li se isplati?
Buše su gotovo istrebljene u vreme pojave bolesti kvrgavosti kože kada su proglašena za prenosioca ove zaraze
Balkansko goveče ili buša, gotovo je iščezlo sa ovog podneblja, ali od nedavno ovih životinja ima i u okolini Vranja, te je sir od njihovog mleka delikates koji se mesecima unapred naručuje.
Buše je nedavno počeo da gaji Nenad Ordić, u selu Preobraženje, na desetak kilometara od Vranja.
Ordić je počeo i probnu proizvodnju atohtonog belog sira koji pravi od mleka dobijenog od krava rase buša, dodajući i mleko balkanske dugodlake koze, takođe autohtone životinje.
Čim je ovo mleko i sir, koji ukusom podseća na kajmak, ponudio kupcima usledila je takva potražnja, da on još uvek ne može da proizvede količine koje bi mogao da proda.
Imajući to u vidu Ordić je odlučio da krene u ozbiljniju i organizovaniju proizvodnju sira i mleka.
Iako je zbog pandemije virusa korona sve neizvesno, Ordić ne odustaje od ulaganja, jer sir i kiselo mleko, naročito traže oni koji su prežežali koronu, ali i ostali, pokušavajući da ojačaju svoj imunitet.
- Bez obzira što buša daje samo od tri do 3,5 litra mleka dnevno i što se teško privikava na štalski način držanja jer je reč o poludivljoj životinji, a pogotovo na mužu, odlučio sam da nabavim još četiri do pet krava ove rase.
Želim da proširim proizvodnju i podmirim potražnju mušterija za ovim mlečnim proizvodima - kaže Ordić.
Krave rase buša još uvek ima u Makedoniji, ali ih je u Srbiji veoma teško naći.
Buše su gotovo istrebljene u vreme pojave bolesti kvrgavosti kože kada su proglašena za prenosioca ove zaraze.
Zato cena jednog grla buše danas dostiže cenu od 800 evra, a sir oko 600 dinara. Mleko i meso ove rase su deliktes koji traže probirljivi kupci, tako da postoji potencijal za dalji rast broja životinja u čitavoj Srbiji.
Otpornost, zdravlje, prilagođenost surovim uslovima i izražen materinski instikt glavne su karakteristike buše.
Odrasla grla retko teže više od 300 kilograma. Mleko buše ima izuzetno visok sadržaj suve materije u sebi i spečifičan odnos masnih kiselina u
mesu, što mu daje poseban kvalitet.
(Slađana Tasić)