Kako se suši duvan? Ovo je proces pre nego što se listovi pošalju u fabriku
Uživanju duvana doprinose i drugi sastojci lista, kao što su eterična ulja, smole...
Iseckani listovi duvana uše se na daskama od bambusa.
Finom lišću je potrebno ceo dan da se osuši pre nego što se pošalje u obližnju fabriku cigareta. Ove fotografije je snimio amaterski fotograf Saravut Intarob, u provinciji Nong Khai na severoistoku Tajlanda.
Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %, a jak više od 2 %. Dobar duvan ne bi smeo imati više od 8 % belančevina jer zbog njih slabije izgara, neugodnog je mirisa, gorkog ukusa i podražava kašalj.
Duvan se gaji radi lišća koje posle sušenja, sortiranja i fermentacije služi kao osnovna sirovina za izradu cigareta, cigara i drugih sličnih sredstava. Uživa se zbog specifičnog i kompleksnog fiziološkog delovanja nekih sastojaka lista na centralni nervni sistem čoveka.
Od hemijskih sastojaka lista najvažniji je nikotin, naročito toksičan alkaloid, koji unesen pušenjem ili na drugi način u ljudski organizam u umerenoj količini deluje umirujuće ili nadražujuće, u zavisnosti od stanja nervnog sistema.
Uživanju duvana doprinose i drugi sastojci lista, kao što su eterična ulja, smole i drugi. Iz lišća i otpadaka prerade duvana za pušenje dobija se čisti nikotin, koji služi kao insekticid u domaćinstvu i zaštitu bilja («nikotinol») kao i kao sirovina u farmaceutskoj industriji.
(Telegraf Biznis)