Sve je poskupelo, pa i suši: Da li biste ovoliko platili jedan obrok?
Procenjene cene u najboljim suši restoranima u Njujorku uključuju porez i standardnu napojnicu od 20%
Mesecima unazad mediji i stručnjaci iz sektora bruje o poremećnim lancima snabdevanja i rastućim cenama hrane, zajedno sa izjavama vlasnika restorana da moraju da podignu cene u meniju.
Tako je jedan objekat u Nemačkoj čak ukinuo pomfrit iz jelovnika, jer je, kako kažu, "ulje teško naći, a i dosta je skuplje nego pre".
Iako sada već pomalo naviknuti na novi standard, Njujorčani svakako nisu baš bili spremni za ovu vest: tradicionalno japansko jelo, suši, prilično poskupljuje.
Ubuduće će omakase meni u japanskom restoranu Masa koštati 950 dolara po osobi. Pređašnja cena je ionako bila poprilična, a iznosila je 850 dolara.
Ovaj meni je trenutno najskuplji degustacioni u Njujorku, i jedan od prvih pet najskupljih obroka sa Mišlen zvezdicama na svetu. Svakako, serija malih tanjira i ribe od suši majstora Mase Takajame može sadržati tragove tartufa i A5 Wagyu govedinu, a troškovi usluge su uključeni, ali će kupci i dalje morati da plate dodatno za piće i izdvoje više za porez na promet.
Najpopularnija mesta za suši specijalitete na Menhetnu uključuju i lokale Yoshino i Noz 17, a oba su otvorena tokom pandemije i rezervisana mesec dana unapred, uprkos cenama od 400 dolara po osobi.
Procenjene cene u najboljim suši restoranima u Njujorku uključuju porez i standardnu napojnicu od 20%.
(Telegraf Biznis)