Stočarima se ne isplati da prodaju jagnjetinu ovog Vaskrsa: "Računica nam je slaba"

Ugostitelji sve nade polažu u prvomajske praznike, očekujući da će prodaja pečenja tada biti bolja.

Foto: Shutterstock

Talas poskupljenja još uvek "ljulja" skoro sve prehrambene proizvode, tako da će za ovogodišnju prazničnu trpezu biti potrebno izdvojiti dosta više novca nego što je to bio slučaj za prošli Vaskrs.

Međutim, ako je suditi po gužvama na pijacama i marketima, građani Čačka i dalje poštuju tradiciju i običaje, pa će se na trpezi kao i obično naći - svega.

- Jednom godišnje nam je veliki i najradosniji hrišćanski praznik. Svi običaji za Vaskrs moraju da se ispoštuju. Sve je dosta skuplje, jaja naročito, za pet do deset dinara po komadu. Prodavci kažu da je cena koncentrata niikad veća i da su morali podići cene. Šta ćemo, moramo se prilagoditi. Broj ofarbanih jaja će, s obzirom na cenu, ove godine biti malo manji, ali ionako se ranije poprilično preterivalo - kaže Stojanka Milikić iz Čačka.

Na Vaskršnjoj trpezi neizostavno je jagnjeće pečenje, a ove godine za kilogram morate izdvojiti i do 2.000 dinara, dok je za praseće cena nešto niža.

Oni koji imaju jagnjad u svojim torovima, kako kažu, nemaju računicu da ih prodaju po trenutnoj ceni, pa će po svemu sudeći ovog Vaskrsa jagnjad biti pošteđena, a ceh će platiti prasići.

- Sve je manje onih koji se bave stočarstvom, bar ovde kod nas u selu. Oko ovaca ima dosta posla, jagnje recimo mora da pojede puno koncentrata da bi dostiglo neku kilažu od 30-ak kila za dva meseca, minimalno. Računica je prilično loša, s obzirom da je sada je sve poskupelo, žito, koncentrat, a cena žive vage je 400 dinara - kaže Nenad Petronijević iz čačanskog sela Riđage.

Ugostitelji, ipak, sve nade polažu u prvomajske praznike, očekujući da će prodaja pečenja tada biti bolja.

- Ovo je sada sve diskutabilno, kako će i šta biti posle ove krize. Do sada je oko praznika prodaja pečenja bila dobra, pa to očekujemo i za prvomajske praznike posebno zbog turističke ponude u našoj okolini - rekao je Zdravo Drakul, čačanski ugostitelj.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis/Rina)