Nestvaran prizor crvenih polja: Ovako se dobija čili koji kasnije "putuje" svetom
Ljuta paprika je važan sastojak u bangladeškoj kuhinji
Radnici suše čili paprike u Bogri, velikom gradu u Bangladešu. To je prizor koji je njima verovatno svakidašnji, ali koji ostale ljubitelje ljute namirnice i prirode - ostavlja "bez daha".
Jarko crvena polja zaista izgledaju impresivno, posebno imajući u vidu da je proizvodnja čilija glavna industrija u Bogri, komercijalnom centru od oko pola miliona ljudi. To svakako znači da ih nema malo.
Čili je, inače, važan sastojak u bangladeškoj kuhinji. Ali, kako izgleda sam proces?
Radnici ručno beru i sortiraju crvene čili papričice. Jednom ubrana, paprika se suši na suncu i koristi se cela ili mlevena u prah. Čili ne samo da daje specifičan, pikantan ukus jelima, već pomaže i u ubijanju bakterija.
Iako nam ove fotografije dolaze iz Bangladeša, treba istaći da ta zemlja nije lider u proizvodnji i izvozu. Prve pozicije zauzimaju Indija, Pakistan, Kina i Turska, iako bi mnogi možda pomislili prvo na Meksiko.
Čili papričica možda nije naširoko popularna, ali ima svoju nišu. Samo Indija i Pakistan, na svetskom planu, kombinovano proizvode čak 64% čilija. Ukupno, godišnje se proizvede oko 5 miliona tona čilija godišnje.
I sari ima svoju priču
Šarena tkanina suši se na jakom suncu stvarajući kolaž od jarkih boja. Ovaj materijal služi za izradu sarija, tradicionalne ženske odeće u Bangladešu.
(Telegraf Biznis)