Obožavate ovu namirnicu, a znate li kako se suši i tretira pre prodaje?

Ovom vrstom robe uglavnom obiluju Sredozemno more i Pacifik

Foto: Lisdiyanto Suhardjo/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Zapadna Java, jedna od 34 indonežanske provincije, poznata je po sardinama.

Na fotografijama ispod možete videti radnika (62) kako suši sardine na tacnama jarkih boja, pre nego što ih posoli. Ovaj Indonežanin iz Džakarte je detaljno objasnio proces sortiranja ribe:

"Sardine se stavljaju na poslužavnike i suše se istovremeno dok se posoljavaju. Zatim se transportuju na različita tržišta gde se prodaju za nešto više od 1 funte po kg".

Prelepe fotografije su "uhvaćene" u Bogoru, šestom najvećem gradu najveće urbane zone u Indoneziji, udaljen 60 km od prestonice.

Inače, predviđa se da će globalno tržište sardina dostići vrednost od 19,50 milijardi dolara do 2027. godine, prema novom izveštaju Reports and Data.

Ovom vrstom robe uglavnom obiluju Sredozemno more i Pacifik.

Sardine se, generalno, dosta jedu u Srbiji, a jedan od razloga je što spadaju i među jeftinije ribe, posebno u poređenju sa tunjevinom iz konzerve. S druge strane, naročito u ovom periodu - na početku Božićnog posta - sve više naših građana okreće se ribi.

Ipak, čini se da je sada kupovina opala, jer je cena ribe na domaćim pijacama skočila.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)