Skočila cena "bombonama od svinje": Kilogram čvaraka više od 2.000 dinara
"Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja", priča Dragoljub Nikolić
Širom Srbije za kilogram domaćih čvaraka morate izdvojiti čak i preko 2.000 dinara, pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama.
- Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački”, priča Dragoljub Nikolić koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.
- Šerpa ne sme da se ispusti iz vida ni za sekund, niti da se pretera sa prženjem, jer onda čvraci mogu postati bezukusni kao pesak da jedete, to nije to onda - dodaje ovaj domaćin.
Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno mešanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.
- Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijlaiteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju - priča Dragoljub iz sela Brajići.
Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj.
Potvrda da se u našoj zemlji oni najbolje prave stigla je i pre dve godine sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni srpski specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.
(Telegraf Biznis/Rina)